Management Questions and Answers for Competitive Exams | MBA BBA Quiz Set 11

Questions
1 Which of the following statements is not correct about strategic management ?
1 It involves formulation and implementations of minor goals
2 It involves initiatives taken by the top management
3 It is based on consideration of resources
4 It includes assessment of internal and external environment of organization

Answer:It involves formulation and implementations of minor goals
2 Which one among the following is not a correct statement ?
1 ANZ Grindlays merged with American Express Bank to emerge competatively
2 Apple computers uses differentiation competitive strategy to emphasize innovative product
3 Operating strategies are implemented at departmental level
4 Corporate strategy describes a company’s overall direction towards growth by managing business and product line

Answer:ANZ Grindlays merged with American Express Bank to emerge competatively
3 Statement - I : Trade Policy Review Body is a forum for the entire membership to review the trade policies of all WTO members.

Statement - II : The WTO administers the “Trade Review Mechanism”.

Code :
1 Statement I is correct but II is incorrect
2 Statement II is correct but I is incorrect
3 Both the statements I and II are correct
4 Both the statements I and II are incorrect

Answer:Both the statements I and II are correct
4 In order to make special allocation of fiscal resources to MSMEs, which one of the following proposals was introduced in the budget of 2015-16 ?
1 Micro Units Development Refinance Agency (MUDRA) Bank.
2 MSME Bank
3 Swachchha Bharat Abhiyan Vikas Kosh
4 Self-Employment and Talent Utilisation (SETU) Bank

Answer:Micro Units Development Refinance Agency (MUDRA) Bank.
5 The support for Entrepreneurial and Managerial Development of Small and Medium Enterprises (incubator) scheme of the National Manufacturing Competitiveness Programme (NMCP) aims to which one of the following ?
1 To provide Startup financial support to new ventures.
2 To provide financial support to existing MSMEs.
3 To provide supporting and nourishing business based new ideas in knowledge institutions.
4 To build awareness on intellectual property rights for the MSMEs

Answer:To provide supporting and nourishing business based new ideas in knowledge institutions
6 The relationship between subsidy and incentive can appropriately be brought out by which one of the following propositions ?
1 Incentives are concessions, bounties offered to borrow money to set up a production activity, while subsidy is a non cash concession given to translate idea into productive action
2 Incentives and subsidies are cash disbursement only to the intrapreneur
3 Incentives and subsidies are non-cash motivating factor to promote a new enterprise
4 Incentives are financial as well as non financial stimuli encouraging to undertake productive activities ; while subsidy pertains to a single lumpsum payment given by the government to an entrepreneur for compensating him for the excess cost over administered price of a product or service

Answer:Incentives are financial as well as non financial stimuli encouraging to undertake productive activities ; while subsidy pertains to a single lumpsum payment given by the government to an entrepreneur for compensating him for the excess cost over administered price of a product or service
7 Industrial parks fall under which one of the following categories ?
1 General industrial clusters
2 Specialised industrial clusters
3 Conglomeration of heterogenous group of enterprises under one umbrella
4 Integrated comprehensive business centres

Answer:Specialised industrial clusters
8 Which one among the following countries does not favour gender equality ?
1 Sweden
2 USA
3 Denmark
4 Saudi Arabia

Answer:Saudi Arabia
9 Assertion (A) : Bad corporate governance can cast doubt on a company’s reliability.

Reasoning (R) : Companies that do not cooperate sufficiently with auditors can publish noncompliant financial results.

Code :
1 Both (A) and (R) are correct and (R) is the right explanation of (A).
2 Both (A) and (R) are correct but (R) is not the right explanation of (A).
3 (A) is correct but (R) is incorrect.
4 (R) is correct but (A) is incorrect.

Answer:Both (A) and (R) are correct but (R) is not the right explanation of (A).
10 Which one among the following is not a part of Corporate Social Initiatives ?
1 Socially-responsible business practices
2 Corporate social marketing
3 Cause-related marketing
4 Corporate ambience building

Answer:Corporate ambience building
11 Which among the following are also called Corporate Social Responsibility ?

(a) Corporate Conscience

(b) Corporate Citizenship

(c) Responsible Business

Code :
1 (a) and (b)
2 (a), (b) and (c)
3 (a) and (c)
4 (b) and (c)

Answer:(a), (b) and (c)
12 Which one of the following consists of both vertical sequence of jobs and a series of horizontal opportunities ?
1 Network Career Path
2 Cafeteria Career Path
3 Transitory Career Path
4 Spiral Career Path

Answer:Network Career Path
13 Arrange the following steps of disciplinary actions in correct sequence.

(a) Complaint

(b) Issue of charge sheet

(c) Preliminary fact finding

(d) Consideration of explanation

(e) Suspension pending enquiry

(f) Holding of enquiry

(g) Order of punishment

(h) Appeal

Code :
1 (a), (c), (b), (d), (e), (f), (g), (h)
2 (a), (b), (c), (d), (e), (f), (g), (h)
3 (a), (e), (b), (c), (d), (f), (g), (h)
4 (a), (d), (b), (c), (e), (f), (g), (h)

Answer:(a), (c), (b), (d), (e), (f), (g), (h)
14 Who among the following is known for application of Psychology to industry and management ? `
1 Thomas Peters
2 Chester Barnard
3 Mary Parker Follett
4 Hugo Munsterberg

Answer:Hugo Munsterberg
15 The Right to strike is a __________.
1 Fundamental right
2 Legal right
3 Right under directive principles of state policy
4 Social right of employee

Answer:Legal right

View All Management Practice Test Sets