General Awareness EBooks Bundle - Get it

use coupon codes at checkout and get additional discount

Management Questions and Answers for Competitive Exams | MBA BBA Quiz Set 12

Questions
1 Which one of the following is not an unfair labour practice ?
1 Use of force to prevent a worker from attending work
2 Staging demonstration at residence of managerial staff members
3 Damaging property of employer
4 Going on unauthorised leave

Answer:Going on unauthorised leave
2 Who was the founder of Madras Labour Union ?
1 N.M. Joshi
2 N.M . Lokhande
3 B.P. Wadia
4 V.V. Giri

Answer:B.P. Wadia
3 Who said that wages always tend to be equivalent to subsistence level ?
1 Keynes
2 Ricardo
3 Walker
4 Pigou

Answer:Ricardo
4 ‘Kanban’ refers to which one of the following ?
1 Employing sufficient manpower
2 An ideal state in which production quantities are equal to delivery quantities
3 Promotion of right people
4 Both (1) and (3)

Answer:An ideal state in which production quantities are equal to delivery quantities
5 Which one of the following represents a system where by an employer regularly deducts a portion of employee’s wage to pay subscription fee of trade union ?
1 Checkout
2 Checkin
3 Settlement
4 Checkoff

Answer:Checkoff
6 According to Five-Stage Model of the Consumer Buying Process, which one of the following sequence is followed ?
1 Purchase Decision→ Problem Recognition→ Information Search→ Post Purchase Behaviour→ Evaluation of Alternatives
2 Evaluation of Alternatives→ Purchase Decision→ Information Search→ Post Purchase Behaviour→ Problem Recognition
3 Information Search→ Evaluation of Alternatives→ Purchase Decision→ Problem Recognition→ Post Purchase Behaviour
4 Problem Recognition→ Information Search→ Evaluation of Alternatives→ Purchase Decision→ Post Purchase Behaviour

Answer:Problem Recognition→ Information Search→ Evaluation of Alternatives→ Purchase Decision→ Post Purchase Behaviour
7 Which one of the following refers to the use of online and offline promotion techniques to increase the audience of a site ?
1 Search-engine optimization
2 Traffic building campaign
3 Search-engine marketing
4 Quality score

Answer:Traffic building campaign
8 On which one of the following, the corporate advertising concentrates ?
1 Brand Personality
2 Product Personality
3 Organizational Personality
4 Recruitment

Answer:Organizational Personality
9 Which one of the following represents Polycentric orientation of the management ?
1 Each host country is unique
2 Home country is superior
3 Sees similarities and differences in markets and countries
4 Sees similarities and differences in a world region

Answer:Each host country is unique
10 Which one of the following refers to “attributes or benefits that consumers strongly associate with a brand, positively evaluate, and believe they could not find to the same extent with a competitive brand” ?
1 Points-of-attributes
2 Points-of-difference
3 Points-of-parity
4 Points-of-purchase

Answer:Points-of-difference
11 For the following two statements indicate the correct code :

Statement - I : Advertising is any paid form of personal presentation and promotion of ideas, goods, or services by an identified sponsor.

Statement - II : Sales promotion consists of most long-term incentive tools, designed to stimulate greater purchase of particular products or services by consumers or the trade.

Code :
1 Both the statements are correct
2 Both the statements are incorrect
3 Statement I is correct but statement II is incorrect
4 Statement II is correct but Statement I is incorrect

Answer:Both the statements are incorrect
12 Vertical merger is the merger of two firms which are involved in which one of the following forms ?
1 Similar line of business
2 Different stages of distribution and production in same business activity
3 Different and unrelated business activities
4 Partly similar line of business and partly in different unrelated business activities

Answer:Different stages of distribution and production in same business activity
13 The cost arising out of the failure of the customers to meet their obligations when payment on credit sales become due after the expiry of the credit period, may be attributed to which one of the following ?
1 Collection Cost
2 Default Cost
3 Delinquency Cost
4 Attrition Costs

Answer:Delinquency Cost
14 In derivative contract, settlement by offset, denotes which one of the following ? `
1 Settlement of a maturing futures contract by cash payment in order to offset the mutual obligation on the contract
2 Closing out a futures contract before maturity with an offsetting trade
3 Terminating a futures contract by executing a new contract by way of payment of cash in a mutually agreed proportion
4 A fresh contract is entered into by discarding the earlier contract outside the exchange

Answer:Closing out a futures contract before maturity with an offsetting trade
15 Purchasing power parity theory signifies which one of the following ?
1 Ability to exchange one currency for another at a given conversion rate and in terms of the usability of a currency for foreign transactions
2 Which states that exchange rates between currencies are in equilibrium when their purchasing power is the same in each of the two countries
3 When one party of an economic transaction has equal degree of information in currency market about it and shared equally to arrive at uniform foreign exchange selection decision
4 No one party can significantly influence foreign exchange rate in the market and all will be guided by asymmetric information

Answer:Which states that exchange rates between currencies are in equilibrium when their purchasing power is the same in each of the two countries

View All Management Practice Test Sets

gkseries ebooks