JOIN ADRE 2.0 Telegram Group

Management Questions and Answers for Competitive Exams | MBA BBA Quiz Set 14

Questions
1 In case the firm makes varying investments on the different investment projects, the appropriate project evaluation technique would be, which one of the following ?
1 Average annual rate of return technique
2 Pay back period technique
3 Net present value technique
4 Profitability index technique

Answer:Profitability index technique
2 According to Henry Fayol, which one of the following combinations of qualities are required in a manager ?
1 Physical, mental, experience, educational and conceptual
2 Technical, human, conceptual, mental and moral
3 Physical, mental, moral, educational, technical and experience
4 Mental, moral, conceptual, educational, technical and experience

Answer:Physical, mental, moral, educational, technical and experience
Advertisement
Article and Schedule Quiz Start Test!

DOWNLOAD CURRENT AFFAIRS PDF FROM APP

3 Neo-classical organisation theory emphasises on which one of the following ?
1 Flat structure of organisation
2 Tall structure of organisation
3 Coordination by hierarchy
4 Unity of command

Answer:Flat structure of organisation
4 According to Graicuna’s formula of span of management, if a superior has three subordinates, what number of cross-relationships would be ?
1 three
2 nine
3 six
4 eighteen

Answer:six
5 Arrange the following steps of training and development process in the right sequence :

a. Need analysis

b. Validation

c. Evaluation

d. Implement the programme

e. Instructional design

1 a, e, d, c, b
2 a, e, c, b, d
3 a, e, b, d, c
4 a, b, e, c, d

Answer:a, e, b, d, c
6 Which one of the following is related to ‘Standard of Personnel’ ?
1 Job Specification
2 Job Description
3 Job Design
4 Job Evaluation

Answer:Job Specification
7 If an employee desires to pay more than the minimum required contribution under the Employees’ Provident Fund and Miscellaneous Provisions Act, 1952, then
1 employer shall also pay an amount equal to the total contribution of employee.
2 employer shall pay only half of the additional contribution of employee.
3 employer is under no obligation to pay the additional contribution.
4 the act is silent regarding this matter.

Answer:employer is under no obligation to pay the additional contribution.
8 Under the Employees’ State Insurance Act, 1948, sickness benefit can be paid for which one of the following maximum periods ?
1 45 days in two consecutive benefit periods.
2 66 days in two consecutive benefit periods.
3 91 days in two consecutive benefit periods.
4 180 days in two consecutive benefit periods.

Answer:91 days in two consecutive benefit periods.
9 Which one of the following laws is enacted by the Central Government and enforced by the State Governments ?
1 The Employees State Insurance Act, 1948
2 The Employees’ Provident Fund and Miscellaneous Provisions Act, 1952
3 Factories Act, 1948
4 The Mines Act, 1952

Answer:Factories Act, 1948
10 The cost of external equity can be most appropriately computed as per the
1 Earnings price ratio
2 Dividend price ratio
3 Dividend price plus growth ratio
4 Capital assets pricing model

Answer:Capital assets pricing model
11 Which one of the following is not a feature of ‘Preference Shares’ ?
1 Prior claim on income / assets of the company over equity shareholders.
2 Redeemability after certain period.
3 Possessing voting rights on important issues of the company.
4 May possess the right to participate in surplus profits of the company.

Answer: Possessing voting rights on important issues of the company.
12 The basic consideration for dividend pay-out for a company excludes which one of the following ?
1 Investment opportunities for the company
2 Expectations of the shareholders of the company
3 Legal and financial restrictions for the company
4 Stability of the dividend considerations

Answer:Stability of the dividend considerations
13 For the following two statements of Assertion (A) and Reasoning (R) indicate the correct code :

Assertion (A) : Shareholders Wealth Maximisation (SWM) and not the profit maximisation is an appropriate and operationally feasible financial management goal.

Reasoning (R) : There exists a principal-agent relationship between the shareholders and the management of the company.

Codes :
1 (A) and (R) both are correct.
2 (A) is correct but (R) is incorrect.
3 (A) is incorrect but (R) is correct.
4 (A) and (R) both are incorrect.

Answer:(A) and (R) both are correct.
14 Which one of the following components is not the part of broad marketing environment ?
1 Technological environment
2 Task environment
3 Demographic environment
4 Natural environment

Answer:Task environment
15 The Coco Cola Company markets a wide range of different beverage products including bottled water, soft-drinks, juices and sports drinks. Each product appeals to a different segment. This is an example of which type of market offering ?
1 Differentiated marketing
2 Target marketing
3 Undifferentiated marketing
4 Intensified marketing

Answer:Differentiated marketing

View All Management Practice Test Sets

ADRE 2.0 FULL LENGTH MOCK TEST

Take Mock Tests

Missiles Mock Test Start Test!
SSC MTS Mock Test Start Test
IBPS CLERK MOCK TEST Start Test
SSC MTS 2022 JULY 26 Shift 1 (ENGLISH) Start Test!
SSC GD Previous Year Paper 2021 Nov 17 Shift - I (Hindi) Start Test!
SSC CGL Tier - 1 PYP 2022 April 21 Shift- 1 (ENGLISH) Start Test!
MPSC PAPER I MOCK TEST 1 (ENGLISH) Start Test!
IB Security Assistant Mock test 1 (english) Start Test!
UP POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 Start Test!
DELHI POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 (HINDI) Start Test!
Advertisement
Assam Direct Recruitment Test Series

Latest Test Series

ssc cgl test series

SSC CGL

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
delhi policesi test series

DELHI POLICE SI

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
west bengal psc test series

WEST BENGAL PSC

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
cisf head constable test series

CISF CONSTABLE

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
Junior Associate of the Indian Institute of Bankers(JAIIB) test series

JAIIB

Start Test 30 Full Length Tests View Course
adre 2024 test series

ADRE 2024

Start Test 25000+ QUESTIONS SOLUTIONSView Course
RRB RRC GROUP D test series

RRB RRC GROUP D

Start Test 15000+ QUESTIONS Latest patternView Course
UP POLICE SI test series

UP POLICE SI

Start Test 16000+ QUESTIONS Latest patternView Course
CLICK HERE TO VIEW ALL COURSES