General Awareness EBooks Bundle - Get it

use coupon codes at checkout and get additional discount

Management Questions and Answers for Competitive Exams | MBA BBA Quiz Set 16

Questions
1 Under technology and quality upgradation support to help manufacturing MSMEs buy energy efficient technologies for production, what percentage of the actual expenditure is provided as financial support by the Government of India ?
1 75%
2 60%
3 50%
4 25%

Answer:75%
2 Which one of the following is not a personal characteristic of an entrepreneur ?
1 Innovative
2 Hardworking
3 Practical
4 Submissive

Answer: Submissive
3 Which one of the following is the most insignificant reason for sickness in SSI sector ?
1 Power shortage
2 Lack of demand
3 Management problems
4 Equipment problems

Answer:Management problems
4 Statement – I : Ethical principles tend to be broader than legal principles.

Statement – II : Laws and ethics are closely related.

Codes :
1 Statement – I is correct but Statement – II is incorrect.
2 Statement – II is correct but Statement – I is incorrect.
3 Both the Statements are correct.
4 Both the Statements are incorrect.

Answer:Both the Statements are correct.
5 Assertion (A) : The state shall endeavour to protect and improve the environment and to safeguard the forest and wildlife of the country.

Reasoning (R) : The Directive principles of state policy of the Indian Constitution Command the State to ensure protection and improvement of environment and to safeguard forest and wildlife.

Codes :
1 (A) is correct but (R) is not correct.
2 (R) is correct but (A) is not correct.
3 Both (A) and (R) are correct and (R) is the right explanation of (A).
4 Both (A) and (R) are correct but (R) is not the right explanation of (A).

Answer: Both (A) and (R) are correct and (R) is the right explanation of (A).
6 Which one among the following is not correct about J. J. Irani Committee’s recommendations on Company Law (2005) :
1 2/5th of the board of a listed company should comprise of independent directors.
2 Introduce the concept of One Person Company (OPC).
3 Allow corporations to self-regulate their affairs.
4 Disclose proper and accurate compilation of financial information of a corporation.

Answer:2/5th of the board of a listed company should comprise of independent directors.
7 A business should act ethically for which of the following reasons ? (

a) To prevent harm to the general public

(b) To meet stake-holder expectations

(c) To protect their own employees

(d) To maximize profit of the business

Codes :
1 (a), (b) and (c) only
2 (b), (c) and (d) only
3 (a), (c) and (d) only
4 (a) and (d) only

Answer:(a), (b) and (c) only
8 From the following two statements of Assertion (A) and Reasoning (R), indicate the correct code :

Assertion (A) : The quantity of a product demanded invariably changes inversely to changes in its price.

Reason (R) : The price effect is the net result of the positive substitution effect and negative income effect.

Codes :
1 (A) and (R) both are correct.
2 (A) is incorrect but (R) is correct.
3 (A) is correct but (R) is incorrect.
4 (A) and (R) both are incorrect.

Answer:(A) is incorrect but (R) is correct.
9 Which one of the following combinations may not render the investment multiplier inapplicable ?
1 Net imports, undistributed profits and taxation.
2 Excess stocks of consumption goods, debt cancellation and savings.
3 Price inflation, public investment programmes and strong liquidity preference.
4 Closed economy, unemployment in the economy, constant marginal propensity to consume.

Answer:Closed economy, unemployment in the economy, constant marginal propensity to consume.
10 Boss offers an employee a promotion which has huge increase in salary along with a new title. It also requires employee to work ten hours more per week along with shifting to a remote place. It is an example of which one of the following ?
1 Approach conflict
2 Approach – Approach conflict
3 Approach – Avoidance conflict
4 Avoidance – Avoidance conflict

Answer:Approach – Avoidance conflict
11 Which one of the following is not an example of semantic barrier ?
1 Poorly chosen words and phrases
2 Faulty translation
3 Use of symbols that have various meanings
4 Guarding against certain type of information

Answer:Guarding against certain type of information
12 Assertion (A) : Equity theory of work motivation is based on social exchange process, in which individuals make contributions (inputs) and expect certain rewards (outcomes).

Reason (R) : Individuals decide whether or not a particular exchange is satisfactory by comparing their inputs and outcomes with those of others and try to rectify inequality.

Codes :
1 (A) is correct but (R) is not correct.
2 (A) is not correct but (R) is correct.
3 Both (A) and (R) are correct and (R) is right explanation of (A).
4 Both (A) and (R) are correct but (R) is not the right explanation of (A).

Answer:Both (A) and (R) are correct and (R) is right explanation of (A).
13 Which one of the following methods of performance appraisal involves ranking employees from best to worst in a particular trait ?
1 Graphic Rating Scale method
2 Forced Distribution method
3 Paired Comparison method
4 Alternation Ranking method

Answer:Alternation Ranking method
14 Which one of the following is not a basic feature of ‘Scanlon Plan’ ?
1 Philosophy of competition
2 Identity
3 Competence
4 Involvement system

Answer:Philosophy of competition
15 A union of electricians working in different industries is called by which one of the following ?
1 Craft Union
2 Industrial Union
3 General Union
4 National Union

Answer:Craft Union

View All Management Practice Test Sets

gkseries ebooks