General Awareness EBooks Bundle - Get it

use coupon codes at checkout and get additional discount

Management Questions and Answers for Competitive Exams | MBA BBA Quiz Set 40

Questions
1 Which of the following alternatives represents the Five - Forces Model of Competition developed by Michael Porter ?
1 Suppliers, buyers, competitive rivalry among firms in industry, product substitutes and potential entrants.
2 Employees, buyers, competitive rivalry among firms in industry, product substitutes and potential entrants.
3 Suppliers, buyers, employees, product substitutes and potential entrants.
4 Buyers, employees, suppliers, product substitutes and potential entrants.

Answer: Suppliers, buyers, competitive rivalry among firms in industry, product substitutes and potential entrants.
2 Who among the following has given the statement : “transition from single function focus to a multi function focus is essential for successful strategic management”?
1 Robert Grant
2 J.B. Barney
3 Igor Ansoff
4 Edgar Schein

Answer: Igor Ansoff
3 __________ signals a strategic inflection point necessitating a radical strategic shift.
1 Ambidexterity
2 Strategic Dissonance
3 Stretch Targets
4 Organizational Adaptation

Answer:Strategic Dissonance
4 Grand Strategy Matrix refers to __________.
1 development of analysis for the strengths, weaknesses, opportunities and threats of organisation
2 development of strategic position and action evaluation
3 development of strategy for plotting organization division in a schematic diagram
4 development of a popular tool for formulating alternative strategies

Answer: development of a popular tool for formulating alternative strategies
5 Which one of the following is not an entrepreneurial competency ?
1 Tolerance of ambiguity and uncertainty
2 Motivation to excel
3 External locus of control
4 Self-efficacy

Answer:External locus of control
6 As per the RBI guidelines (November 2012), a MSE would be considered sick if any of the borrowal account of the enterprise remains non-performing assets (NPA) for :
1 Three months
2 Six months
3 Nine months
4 Twelve months

Answer:Three months
7 Which one of the following idea generation methods focusses on developing new ideas when the individuals are unaware of the problem ?
1 Gordon method
2 Checklist method
3 Creative problem solving
4 Brain - storming

Answer: Gordon method
8 Which one of the following is not a part of the industry analysis for a business plan ?
1 Analysis of competitors
2 Market segmentation
3 Distribution of the products/services
4 Industry and market forecasts

Answer:Distribution of the products/services
9 Which one of the following is an apex organisation under the union ministry of MSME engaged in Training, Consultancy, Research and Publication to promote entrepreneurship ?
1 NIESBUD
2 NIMSME
3 IIE
4 MGIRI

Answer: NIESBUD
10 Which one of the following is true in case of an Intrapreneur ?
1 He is a job provider
2 He is independent in his operations
3 He assumes risk and uncertainty
4 He does not raise funds required for the enterprise

Answer: He does not raise funds required for the enterprise
11 Which one of the following is not a principle of corporate Governance ?
1 Transparency
2 Accountability
3 Feasibility
4 Responsibility

Answer:Feasibility
12 An approach to managing, where managers are guided by organisations shared values in their management practices, is called :
1 Greening of management
2 Value-based management
3 Socially responsible management
4 Social impact management

Answer:Value-based management
13 The Gaia hypothesis was propounded in 1999 by :
1 James Lovelock
2 Friedman
3 Lord Keynes
4 Jean - Jacques Rousseau

Answer:James Lovelock
14 Assertion (A) : When a corporation acts ethically and socially responsible in its business decisions and strategic planning, then the corporation will be more sustainable.

Reason (R) : Socially responsible corporate behaviour is increasingly seen as essential to long-term survival of companies.

1 Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation
2 Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation
3 (A) is true, but (R) is false
4 (A) is false, but (R) is true

Answer: Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation
15 The Most Favoured Nation status doesn’t necessarily refer to :
1 Non-discriminatory treatment
2 Same and equal economic treatment
3 Same tariff rates applicable
4 Uniform civil code

Answer:Uniform civil code

View All Management Practice Test Sets

gkseries ebooks