Advertisement

Atmosphere MCQs | Atmosphere Multiple Choice Questions and Answers

Advertisement
Questions
21 Which layer of the atmosphere is responsible for aurora formation?
A Ozone layer
B Stratosphere
C Exosphere
D Ionosphere

Answer: Ionosphere
22 By international convention, which line marks the outermost boundary of the Earth’s atmosphere?
A Space line
B Boundary line
C Karman line
D Astronaut line

Answer: Karman line
Advertisement
23 What is known the cold and dense air blowing down from the mountain slope during the night?
A Anabatic Wind
B Katabatic wind
C Lue Wind
D Khamsin wind

Answer: Katabatic wind
24 Due to the rotation of earth, wind get deflected in a particular direction, – is known as –
A Geostropic Wind
B Tornedo
C Polar wind
D Nor westers

Answer: Geostropic Wind
25 Choose the correct from the following options that a temperate cyclones bring along with them.
A Mild rainfall
B Acid rain
C Thunder Strom
D Harmattan

Answer: Mild rainfall
26 What is doldrums?
A Equatorial zone with low pressure
B Equatorial zone with high pressure
C Polar region with snow fall
D Horse latitudes

Answer: Equatorial region with pressure
27 When sea breeze blows?
A At day time from land to sea
B At day time from sea to land
C At night-time from sea to mountain
D At night-time from mountain to sea

Answer: At day time from land to sea
28 ________ an ascent of 300 feet is known as lapse rate?
A Wind speed
B Humidity
C temperature
D Pressure

Answer: temperature
29 Why the trade wind blows?
A Due to rotation of earth
B Due to heating effects on the earth surface
C movement of air along earth’s surface to ward equator
D Due to atmospheric pressure

Answer: movement of air along earth’s surface to ward equator
30 Why temperature decreases towards to pole?
A Air moves towards the equator
B Cold heavy air prevent to reach sun’s heat to ground
C Cold surface do not absorb solar energy
D Progressively lesser solar energy per unit area falls on the earth’s surface as we move to polar regions

Answer: Progressively lesser solar energy per unit area falls on the earth’s surface as we move to polar regions
31 Which gas is second maximum by volume in the earth atmosphere?
A Nitrogen
B Oxygen
C Carbon Dioxide
D Argon

Answer: Oxygen
Advertisement
Advertisement

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL