Advertisement

Atomic Structure Multiple Choice Questions(MCQs) with Answers | Atomic Structure Objective Questions

Advertisement
Questions
1 Why has nuclear energy become an inevitable option for the development of the country?
A Because less pollution caused by nuclear plant
B High efficiency of nuclear energy
C Due to acute shortage of other sources of energy
D High cost of energy production of other sources

Answer: Due to acute shortage of other sources of energy
2 How much amount of nuclear energy burnt is equivalent to the energy produced by 3000 tonnes of coal?
A 20kg
B 15kg
C 5kg
D 1kg

Answer: 1kg
Advertisement
3 What is the most attractive part of nuclear energy?
A Supports countries development
B Has high efficiency of energy production
C Is available in abundance
D Causes no pollution

Answer: Causes no pollution
4 Nucleus consists of two sub-particles known as?
A Nucleons
B Neutrons
C Nucleosides
D Nucleotides

Answer: Nucleons
5 The atom as a whole is electrically charged.
A True
B Can´t be determine
C Both can be
D False

Answer: False
6 On which law is the nuclear energy explained?
A Mendeleev law
B Rutherford law
C Newton’s law
D Einstein’s law

Answer: Einstein’s law
7 Number of protons in the nucleus is called ___________
A Atomic number
B Mass number
C Electric charge
D Periodic number

Answer: Atomic number
8 The total number of nucleons in the nucleus is called _________
A Atomic number
B Electric charge
C Mass number
D Periodic number

Answer: Mass number
9 To disrupt a nucleus and separate in into its component nucleons, energy must be supplied from outside and this energy is called?
A Bonding energy
B Kinetic energy
C Binding energy
D Nuclear energy

Answer: Binding energy
10 The net neutrons produced per initial neutron accounting for all possible losses is called?
A Bombardment
B Half life
C Multiplication factors
D Covalent bond

Answer: Multiplication factors
11 What is the time during which one half of a number of radioactive species decays or one half of their activity ceases?
A Super critical state
B Semi life
C Critical life
D Half Life

Answer: Half Life
12 Electrons that orbit outermost shell of an atom are called?
A Valence electrons
B Electrons
C Electron Coefficients
D Neutrons

Answer: Valence electrons
13 A covalent bond is also called as ____
A Atomic bond
B Metal bond
C Molecular bond
D Metal bond

Answer: Molecular bond
14 Which of the following statements is not true with respect to photoelectric effect -
A The plot of kinetic energy of the photoelectrons against frequency of absorbed radiation gives a straight line parallel to x-axis
B The plot of K.E. of the photoelectrons against frequency of absorbed radiation gives a straight line with slope equal to h and intercept ro
C The plot of kinetic energy of the photoelectrons versus the intensity of incident radiation with constant frequency gives a straight line parallel to x-axis
D When intensity of light is increased the number of photons ejected increases but the energies of these electrons are the same

Answer: The plot of kinetic energy of the photoelectrons against frequency of absorbed radiation gives a straight line parallel to x-axis
15 Who is credited with the discovery of electron?
A James Chadwick
B Ernest Rutherford
C Niels Bohr
D JJ Thomson

Answer: JJ Thomson
16 An atom has a mass number of 37 and atomic number 17. How many protons does it have?
A 20
B 54
C 17
D 21

Answer: 17
17 Which of the following mostly accounts for the mass of an atom?
A Neutrons
B Neutron and proton
C Electron and proton
D Electron and neutron

Answer: Neutron and proton
18 Which metal was used by Rutherford in his alpha-scattering experiment?
A Gold
B Platinum
C Silver
D Lead

Answer: Gold
19 During a chemical reaction, atomic number
A Changes
B Changes and then is restored
C Changes alternately
D Remains same

Answer: Remains same
20 Which isotope of hydrogen contains only one proton and no neutron in its nucleus?
A Protium
B Deuterium
C Tritium
D None of the above

Answer: Protium
Advertisement
Advertisement

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL