Advertisement

Blood MCQs | Blood Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers

Advertisement
Questions
1 With reference to the RBC, which of the following statements is/are correct? (a)Before birth RBC are formed in liver and spleen (b)After birth RBC are formed in bone marrow (c)RBC has a lifetime of about 365 days (d) Persons who live at high altitudes has more number of RBC then at plain Select the correct answer using the code given below
A 1 and 2 only
B 1, 2 and 4 only
C 1, 2 and 3
D 2 and 3 only

Answer: 1, 2 and 4 only
2 Arrange the RBC, WBC and platelets in increasing order per microlitre of circulating blood
A Erythrocytes> Thrombocytes >Leukocytes
B Erythrocytes < Thrombocytes < Leukocytes
C Thrombocytes >Leukocytes >Erythrocytes
D Leukocytes > Erythrocytes> Thrombocytes

Answer: Erythrocytes> Thrombocytes >Leukocytes
3 Which of the following is not correctly matched?
A AB : universal recipient
B O : universal donor
C O+ : most common blood group
D A+ : least common blood group

Answer: A+ : least common blood group
4 The blood corpuscles are of _____ kinds.
A 5
B 4
C 2
D 3

Answer: 3
5 Blood is stained with ___ stain.
A Methylene blue
B Safranin
C Leishman stain
D Carbol fuchsine

Answer: Leishman stain
6 Graveyard of RBC is ________
A Spleen
B Liver
C Kidney
D Thymus

Answer: Spleen
7 Which leucocytes release heparin and histamine in blood?
A Neutrophil
B Basophil
C Eosinophil
D Monocytes

Answer: Basophil
8 Vitamin essential for blood clotting is_____________
A Vitamin K
B Vitamin A
C Vitamin B
D Vitamin C

Answer: Vitamin K
9 Absence of which clotting factor leads to Hemophilia-A?
A Factor VII
B Factor VIII
C Factor IX
D Factor X

Answer: Factor VIII
10 Red cell count is carried out by _________
A Electrogram
B Sphygmomanometer
C Haemoglobinometer
D Haemocytometer

Answer: Haemocytometer
11 On what basis is the blood group classified?
A Antigen and antibody
B Haemoglobin content
C Rhesus Factor
D Oxygen Content

Answer: Antigen and antibody
12 If the blood of two different groups is mixed together, what problem is observed?
A Coagulation
B Agglutination
C Thrombus formation
D Embolism

Answer: Agglutination
13 Other than transfusion, when is it necessary to take the Rh factor into consideration?
A Cathertization
B Spleen Rupture
C Pregnancy
D Blood Donation

Answer: Pregnancy
14 If a person has AB- blood, who all can donate blood to him?
A A+ , B-, O -, AB+
B A- , B -, O+, AB+
C A+, B+, O+, AB-
D A-, B-, O-, AB-

Answer: A-, B-, O-, AB-
15 Extraction of a small section of diseased tissue to study and diagnose is called ______
A Autopsy
B Biopsy
C Necrosis
D Endoscopy

Answer: Biopsy
16 Which blood type is a universal donor?
A O –
B O +
C AB –
D AB +

Answer: O –
17 How many blood types exist including the positive and negative factors?
A 3
B 4
C 8
D 6

Answer: 8
18 On what basis is the blood type classified?
A Antigen
B Antibody
C Rhesus Factor
D Oxygen Content

Answer: Rhesus Factor
19 What prevents clotting of blood inside blood vessels?
A Heparin
B Serotonin
C Fibrinogen
D Fibrin

Answer: Heparin
20 Which blood cells secrets antibody?
A Eosinophils
B Monocytes
C Lymphocytes
D Neutrophils

Answer: Lymphocytes
Advertisement
Advertisement

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL