Business Ethics MCQs | Business Ethics Multiple Choice Questions and Answers

Questions
1 What is meant by the phrase CSR?
A Corporate Social Responsibility
B Company Social Responsibility
C Corporate Society Responsibility
D Company Society Responsibility

Answer: Corporate Social Responsibility
2 What does Milton Friedman believe to be the sole responsibility of business?
A The only social responsibility of business is to its shareholders
B Managers should act in ways that balance the interest of society and shareholders
C The primary responsibility organizations have is to its employees
D The primary responsibility organizations have is to its stakeholders

Answer: The only social responsibility of business is to its shareholders
3 What is the enlightened self-interest model of CSR?
A That it is in an organization's own best interest to put itself first rather than its ethics
B That it is in an organization's best interest to consider what a shareholder would want
C That it is in an organization's own best interest to act in an ethical way
D That it is in an organization's own best interest to follow the legislation and abide by the law

Answer: That it is in an organization's own best interest to act in an ethical way
4 What does the importance of ethical behaviour, integrity and trust call into question?
A The extent to which managers should attempt to change the underlying beliefs and values of individual followers
B Who does what
C What we do next
D None of these

Answer: The extent to which managers should attempt to change the underlying beliefs and values of individual followers
5 Which of the following would most effectively act as the primary objective of a business organisation?
A To make a profit
B To procure resources
C To communicate with shareholders
D To mediate between the organisation and the environment

Answer: To make a profit
6 Which of the following does the term Corporate Social Responsibility relate to?
A Ethical conduct
B Environmental practice
C Community investment
D All of the above

Answer: All of the above
7 What is Ethics to do with?
A The wider community
B Business
C Right and wrong
D Nothing

Answer: Right and wrong
8 Which legislation relates to the concept of business ethics?
A Freedom of Information Act
B Food Act
C Building regulations
D All of these

Answer: Freedom of Information Act
9 A stakeholder orientation includes all of the following activities except:
A Generating Data About Stakeholder Groups
B Assessing The Firm's Effects On Stakeholder Groups
C Distributing Stakeholder Information Throughout The Firm
D Minimizing The Influence Of Stakeholder Information On The Firm

Answer: Minimizing The Influence Of Stakeholder Information On The Firm
10 A (n) ________ is a problem, situation, or opportunity requiring an individual, group, or organization to choose among several actions that must be evaluated as right or wrong.
A Crisis
B Ethical Issue
C Indictment
D Fraud

Answer: Ethical Issue
11 What type of justice exists if employees are being open, honest, and truthful in their communications at work?
A Procedural
B Distributive
C Ethical
D Interactional

Answer: Interactional
12 Better access to certain markets, differentiation of products, and the sale of pollution-control technology are ways in which better environmental performance can:
A Increase Revenue
B Increase Costs
C Decrease Revenue
D Decrease Costs

Answer: Increase Revenue
13 Atmospheric issues include all of the following except:
A Acid Rain
B Global Warming
C Air Pollution
D Water Quantity

Answer: Water Quantity
14 Most companies begin the process of establishing organizational ethics programs by developing:
A Ethics Training Programs
B Codes Of Conduct
C Ethics Enforcement Mechanisms
D Hidden Agendas

Answer: Codes Of Conduct
15 When a firm charges different prices to different groups of customers, it may be accused of:
A Cultural Relativism
B Money Laundering
C Facilitating Payments
D Price Discrimination

Answer: Cultural Relativism
16 Successful global initiatives addressing standards for business must begin and end with:
A the role of corporate governance and shareholder power in corporate decision making
B social activism
C the implementation of standardized ethics programs
D the consolidation of economic and environmental efforts

Answer: the role of corporate governance and shareholder power in corporate decision making
17 The social economy partnership philosophy emphasizes:
A Cooperation And Assistance
B Profit Maximization
C Competition
D Restricting Resources And Support

Answer: Cooperation And Assistance
18 Which of the following is a problem presented by ethics audits?
A They may be used to reallocate resources
B They identify practices that need improvement
C Selecting auditors may be difficult
D They may pinpoint problems with stakeholder relationships

Answer: Selecting auditors may be difficult
19 The first step in the auditing process should be to secure the commitment of:
A Employees
B Top Executives And Directors
C Stockholders
D Customers

Answer: Top Executives And Directors
20 ____________ refers to a strategic process involving stakeholder assessment to create long-term relationships with customers, while maintaining, supporting, and enhancing the natural environment.
A Eco-strategy
B Green marketing
C Superfund reauthorization
D Recycle and reprocess management

Answer: Green marketing