Business Ethics MCQs | Business Ethics Short Questions and Answers

Questions
41 For referent power to be effective, what must exist between individuals in the relationship?
A Antipathy
B Rivalry
C History
D Empathy

Answer: Empathy
42 To be successful, business ethics training programs need to:
A focus on personal opinions of employees
B be limited to upper executives
C educate employees on formal ethical frameworks and models of ethical decision making
D promote the use of emotions in making tough ethical decisions

Answer: educate employees on formal ethical frameworks and models of ethical decision making
43 A high-commitment approach to environmental issues may include all of the following except:
A Risk Analysis
B Stakeholder Analysis
C Green-Washing
D Strategic Sustainability Auditing

Answer: Green-Washing
44 Stakeholders are considered more important to an organization when:
A they can make use of their power on the organization
B they do not emphasize the urgency of their issues
C their issues are not legitimate
D they can express themselves articulately

Answer: they can make use of their power on the organization
45 The ________ dimension of social responsibility refers to a business's societal contribution of time, money, and other resources.
A Ethical
B Philanthropic
C Volunteerism
D Strategic

Answer: Philanthropic
46 The four types of social responsibility include:
A Legal, Philanthropic, Economic, And Ethical
B Ethical, Moral, Social, And Economic
C Philanthropic, Justice, Economic, And Ethical
D Legal, Moral, Ethical, And Economic

Answer: Legal, Philanthropic, Economic, And Ethical
47 Which of the following is an example of an area where business ethics apply?
A Conduct of international operations
B Nowhere
C In the personal life of staff
D None of the above

Answer: Conduct of international operations
48 Who are organisational stakeholders?
A Government
B Employees
C Customers
D All of the above

Answer: All of the above
49 What is green washing?
A Transforming products to be more ethical
B Making a product appear more ethical that it really is
C Converting the company to green production methods
D Convincing customers to buy ethically

Answer: Making a product appear more ethical that it really is
50 What is triple bottom line?
A An accounting tool that looks at the impact on people, planet and profits
B A management strategy which states all the attention should be on profits
C An accounting tool that looks at cost, profit and loss
D A management strategy which focuses on corporate social responsibility

Answer: An accounting tool that looks at the impact on people, planet and profits
51 Why do alternative organizations run differently from conventional shareholder led approach?
A They do not have shareholders
B They are run in non-hierarchical ways which aim to provide a positive impact on society rather than to make profit
C They priorities corporate social responsibility
D They aim to give money to charities and good causes

Answer: They are run in non-hierarchical ways which aim to provide a positive impact on society rather than to make profit
52 What does and Ethical Foundation for an organisation embody?
A The structure, operational and conduct of the activities of the organization
B The basic principles which govern the external and internal relations of the organization
C Neither of the above
D All of these

Answer: The basic principles which govern the external and internal relations of the organization
53 A ________ _________ sets out the purpose and general direction for the organisation?
A Mission statement
B Purpose statement
C Vision
D Profit statement

Answer: Mission statement
54 What is the purpose of a balanced scorecard?
A To measure contribution of people to business growth
B To combine a range of qualitative and quantitative indicators of performance
C To relate business performance to customer satisfaction
D All of the above

Answer: To combine a range of qualitative and quantitative indicators of performance
55 What, according to Adam Smith, is the best way to promote collective interest?
A Through government making decisions about what is in the public interest
B Through everyone working together to support each other
C Through everyone working on their own self-interest
D Through individuals forgoing their personal interest for the good of the collective

Answer: Through everyone working on their own self-interest