Advertisement

CBSE class 10 History Quiz | CBSE class 10 History Objective Type Questions & Answers

Advertisement
Advertisement
Questions
21 The British imposed vernacular press act
A to contain rising discontentment among Indians
B to curb internal revolts
C to promote Indian allegiance to the British
D to confiscate property of the Indian

Answer: to contain rising discontentment among Indians
22 Who developed the first prining press in 1430s?
A Johann Gutenberg
B James Watt
C Marco Polo
D None of the above

Answer: Johann Gutenberg
Advertisement
23 “Printing is the ultimate gift of God and the greatest one”. Who spoke these words?
A Martin Luther
B Johann Gutenberg
C New Comen
D Mahatma Gandhi

Answer: Martin Luther
24 Who brought printing to Europe?
A Marco Polo
B Erasmus
C Martin Luther
D None of these

Answer: Marco Polo
25 Which of the following was the first book printed by Gutenberg?
A Bible
B Chap Books
C New testament
D Diamond Sutra

Answer: Dhangar
26 Printing was first developed in
A India
B China
C Pakistan
D None

Answer: China
27 What was the fly shuttle used for
A Weaving
B Sowing
C Washing
D Drying

Answer: Weaving
28 First country to undergo the industrial revolution:
A Britain
B USA
C India
D None of the above

Answer: Britain
29 18th Century India witnessed the decline of which port town?
A Calcutta
B Bombay
C Surat
D None

Answer: Surat
30 Which of the following was known as “finishing centre”?
A Amesterdam
B Manchester
C London
D Liverpool

Answer: London
31 Which of the following explains proto-industrialization?
A Early industrial production preceding stage of industrialisation
B Production for export
C Production for local consumption
D Production based on factories

Answer: Early industrial production preceding stage of industrialisation
32 The paid servants of the East India Company were
A Gomastha
B Lambardar
C Seth
D Mamlatdar

Answer: Gomastha
33 Which of the following group of industries were the dynamic industries of England during its earliest phase of industrialization?
A Silk and footwears
B Footwear and glass
C Cotton and metals
D None of these

Answer: Cotton and metals
34 Which of the following best defines a Jobber?
A Person of authority and power
B Employed by industrialists to get new recruits
C Old trusted worker
D None of these

Answer: Employed by industrialists to get new recruits
35 In which of the following field demand for labour was seasonal?
A Dockyards
B Breweries
C Gasworks
D All of these

Answer: All of these
36 Who devised the Spinning Jenny?
A James Hargreaves
B James Watt
C Samuel Luck
D Richard Arkwright

Answer: James Hargreaves
37 Who among the following improved the steam engine produced by New Comen?
A James Walt
B Grahm Bell
C Henry Ford
D Mathew Boulton

Answer: James Walt
38 In India, the first cotton mill was set up in
A Bombay
B Surat
C Madras
D Kanpur

Answer: Bombay
39 Who invented the steam engine
A James Watt
B Richard Arkwright
C New Camen
D None of the above

Answer: James Watt
40 Which one of the following factories was considered as a symbol of new era in England in the late eighteenth century?
A Cotton
B Jute
C Iron and steel
D None of these

Answer: Cotton