Advertisement

CBSE class 10 History Quiz | CBSE class 10 History Short Questions & Answers

Advertisement
Advertisement
Questions
41 Guilds were associations of
A Producers
B Traders
C Industrialization
D Exporters

Answer: Producers
42 When did the earliest factories come up in England?
A 1730s
B 1750s
C 1720s
D None

Answer: 1730s
Advertisement
43 'Crown of oak leaves' symbolises?
A Willingness to make peace
B Heroism
C Being freed
D Beginning of a new era

Answer: Heroism
44 What did the ‘German Sword’ stand for?
A Readiness to fight
B Symbol of German empire-strength
C Heroism
D Beginning of a new era

Answer: Readiness to fight
45 Mazzini, Garibaldi and Cavour, all made their contribution in their own way in the unification of ____.
A Italy
B Britain
C Germany
D None

Answer: Italy
46 Who said, ‘When France sneezes, the rest of the Europe catches cold’ ?
A Bismarck
B Garibaldi
C Metternich
D None

Answer: Metternich
47 Which of the following did not contribute to growth of nationalism in Europe?
A Economic liberalism
B Importance of native language
C Folk dances, poem and writings.
D Romanticism

Answer: Economic liberalism
48 What does a blind-folded woman carrying a pair of weighing scales, symbolise?
A Harmony
B Justice
C Equality
D Liberty

Answer: Justice
49 Which one of the following types of government was functioning in France before the revolution of 1789?
A Monarchy
B Council of French Citizen
C Dictatorship
D None of these

Answer: Monarchy
50 ____ is a political philosophy that stressed the importance of tradition, established institutions and customs and preferred gradual development to quick change.
A Conservatism
B Radicalism
C Liberalism
D None of the above

Answer: Conservatism
51 In 18th century, political clubs became an important rallying point for people who wished to discuss government policies and plan their own form of action. Of them which club was most successful?
A The Marseillaise
B The Bolsheviks
C The Jacobins
D None of these

Answer: The Jacobins
52 When dis industrialization begin in England?
A In the second half of the 18th century.
B In the second half of the 17th century.
C In the first half of the 19th century.
D None

Answer: In the second half of the 18th century.
53 One Caste One Religion, One God for Man is the teaching of ______.
A Sree Narayana Guru
B Mahatma Gandhi
C C.Kesavan
D Rajaram Mohan Roy

Answer: Sree Narayana Guru
54 In which year Jyotiba Phule formed the Satya Shodhak Samaj (Society of Seekers of Truth?
A 1873
B 1870
C 1883
D None

Answer: 1873
55 Who was the author of Satyarth Prakash?
A Dayanand Saraswati
B Raja Ram Mohan Roy
C Lala Lajpat Rai
D None of these

Answer: Dayanand Saraswati
56 Maharishi Dayanand Saraswati, a religious scholar, reformer, and was founder of the __________.
A Theosophical society
B Brahma Samaj
C Arya Samaj
D None of these

Answer: Arya Samaj
57 Tipu was defeated by the British forces in the _________ Anglo-Maratha war.
A Third
B Fourth
C First
D Fifth

Answer: Third
58 Raja Ram Mohan Roy was the founder of the _____________.
A Theosophical society
B Brahma Samaj
C Ramakrishna Mission
D All of the above

Answer: Brahma Samaj
59 The Company lost all its administrative powers __________.
A By the Government of India Act of 1658
B By the Government of India Act of 1958
C By the Government of India Act of 1858
D By the Government of India Act of 1758

Answer: By the Government of India Act of 1858
60 The policy of Doctrine of lapse was introduced by __________.
A Lord William Bentinck
B Lord Macaulay
C Lord Dalhousie
D None

Answer: Lord Dalhousie