Advertisement

CBSE Class 11 Chemistry Quiz | CBSE Class 11 Chemistry Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers

Advertisement
Questions
1 Bagasse, a by-product of sugar manufacturing industry is used for the production of
A Nylon
B Alcohol
C Paper
D Glass

Answer: Paper
2 Which synthetic fibre is known as artificial silk?
A Rayon
B Nylon
C Cotton
D Terylene

Answer: Rayon
Advertisement
3 Mixture of which one of the following pairs of gases is the causes of occurance of most of the explosion in mines?
A Methane and air
B Carbon dioxide and methane
C Hydrogen and oxygen
D oxygen and acetylene

Answer: Methane and air
4 Which one of the following is used as a mordant in dying and tanning industry?
A Magnesium sulphate
B Magnesium chloride
C Magnesium oxide
D Magnesium carbonate

Answer: Magnesium sulphate
5 What are Rubies and Sapphires chemically known as
A Aluminium oxide
B Boron nitride
C Lead tetra oxide
D Silicon dioxide

Answer: Aluminium oxide
6 Which one of the following is also called Stranger Gas?
A Xenon
B Nitrous oxide
C Argon
D Neon

Answer: Xenon
7 Which one of the following when dissolved in HO gives hissing sound?
A quick lime
B slacked lime
C M, m
D soda lime

Answer: Limestone
8 Which one among the following is called philosophers wool?
A zinc oxide
B zinc chloride
C zinc bromide
D zinc nitrate

Answer: zinc oxide
9 Which one of the following does not contain silver?
A Lunar caustic
B horn silver
C german silver
D ruby silver

Answer: german silver
10 The chemicals used as a fixer in phosphorous is
A borax
B sodium thiosulpahte
C sodium sulphate
D ammonium persulphate

Answer: sodium thiosulpahte
11 For Which one of the following is the density maximum ?
A Water
B Ice
C Chloroform
D Benzene

Answer: Water
12 What is the main constituent of coal gas?
A Methane
B Nitrogen
C Oxygen
D Water

Answer: Methane
13 Which of the following is the source of common salt?
A Halite
B Calcite
C Bauxite
D Pyrite

Answer: Halite
14 The gas that is responsible for global warming is
A Sulphur dioxide
B Carbon dioxide
C Oxygen
D Methane

Answer: Carbon dioxide
15 Which metal is commonly used for making an electromagnet?
A Iron
B Nickel
C Cobalt
D Copper

Answer: Iron
16 Acetyl salicylic acid is commonly used as
A A fertilizer
B A sedative
C A pain killer
D Tear gas

Answer: A pain killer
17 Commercially, sodium bicarbonate is known as
A Baking soda
B Bleaching powder
C Washing soda
D Soda ash

Answer: Baking soda
18 Which metal remains in the liquid form under normal conditions?
A uranium
B mercury
C zinc
D radium

Answer: mercury
19 Which one of the following is not a chemical change ?
A Crystallization of table salt from sea water
B Cracking of petroleum
C Fermentation of sugarcane juice
D Burning of coal in air

Answer: Crystallization of table salt from sea water
20 Which one of the following non metals is not a poor conductor of electricity
A Selenium
B Phosphorus
C Sulphur
D Bromine

Answer: Selenium
Advertisement
Advertisement

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL