Advertisement

CBSE Class 6 Science Quiz | CBSE Class 6 Science Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers

Advertisement
Questions
1 Which of the following nutrients is not present in milk?
A Protein
B Vitamin C
C Calcium
D Vitamin D

Answer: Vitamin C
2 The animals which eat only plants are called
A Herbivores
B Insectivores
C Carnivores
D Omnivores

Answer: Herbivores
Advertisement
3 Which of the following is not a milk product?
A cheese
B butter
C honey
D yogurt

Answer: honey
4 Materials required to prepare a food item are called
A Nutrients
B Ingredients
C Nourishments
D Minerals

Answer: Ingredients
5 Which one of the following is a carnivore animal?
A Sparrow
B Owl
C Parrot
D Cow

Answer: Parrot
6 Which of the following is NOT an ingredient for preparing Dal?
A Pulses
B Kerosene
C Oil or Ghee
D Salt

Answer: Kerosene
7 What are the ingredients of preparing Chapati?
A Atta (Wheat Flour) only
B Water only
C Both Atta and water
D None of these

Answer: Both Atta and water
8 Humans are:
A Carnivores
B Herbivores
C Omnivores
D None of these

Answer: Omnivores
9 The part of a banana plant not used as food is
A root
B stem
C flower
D fruit

Answer: root
10 Animals which eat both animals flesh as well as plants are called __________. • (a) (b) (c) (d)
A Carnivores
B Herbivores
C Omnivores
D None of these

Answer: Omnivores
11 Which of the following gives eggs?
A Duck
B Donkey
C Cow
D Goat

Answer: Duck
12 Which of the following is a protective food?
A milk
B oils & fats
C fruits
D cereals

Answer: fruits
13 Goitre: swelling of thyroid glands occurs due to the deficiency of _________.
A iron
B pottasium
C phosphorus
D iodine

Answer: iodine
14 Which of the following is considered as 'body building foods'?
A Proteins
B Vitamins
C Fats
D Carbohydrates

Answer: Proteins
15 Our body prepares which type of Vitamin in the presence of sunlight?
A Vitamin A
B Vitamin B
C Vitamin D
D Vitamin K

Answer: Vitamin D
16 ___________ is essential for forming haemoglobin in the blood.
A calcium
B iron
C phosphorous
D magnesium

Answer: iron
17 Our hair and nails contain
A Protein
B Phosphorus
C Calcium
D Chlorine

Answer: Protein
18 Rickets is caused by the deficiency of
A vitamin D
B vitamin C
C vitamin A
D vitamin B1

Answer: vitamin D
19 Scurvy (Bleeding gums) is caused due to the deficiency of
A vitamin A
B vitamin B1
C vitamin C
D vitamin D

Answer: vitamin C
20 The fibres obtained from animals are made up of:
A proteins
B carbohydrates
C cellulose
D vitamins

Answer: proteins
Advertisement
Advertisement

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL