Advertisement

CBSE Class 9 Geography Quiz | CBSE Class 9 Geography Objective Type Questions & Answers

Advertisement
Advertisement
Questions
21 Which one of the following bio-reserves of India is not included in the world network of bioreserve?
A Nanda devi
B Manas
C Gulf of Mannar
D Dihang-Dibang

Answer: Manas
22 In which of the following state is the Simlipal bio-reserve located?
A Orissa
B West Bengal
C Punjab
D Delhi

Answer: Orissa
Advertisement
23 Cinchona trees are found in the areas of rainfall more than
A 70 cm
B 50 cm
C 100 cm
D None of the above

Answer: 100 cm
24 To which one of the following types of vegetation does rubber belong to?
A Tropical Evergreen
B Himalayan
C Tundra
D Tidal

Answer: Tropical Evergreen
25 At which of the following places are Royal Bengal tigers found?
A Sunderban delta
B Kaveri delta
C Mahanadi delta
D Godawari delta

Answer: Sunderban delta
26 In winter the western cyclonic disturbances originate from which sea?
A Arabian Sea
B Indian Ocean
C Mediterranean Sea
D Caspian Sea

Answer: Mediterranean Sea
27 The peninsular part of India experiences peak summers earlier than northern India because:
A Due to the northward movement of the sun, the global heat belt shifts northward
B Clouds do not form in those months
C There is less rainfall in the peninsula during that time.
D Cold waves from Central Asia sweep through the northern plains during the time.

Answer: Due to the northward movement of the sun, the global heat belt shifts northward
28 Which one of the following characterizes the cold-weather season in India?
A Warm days and cold nights
B Cold days and warm nights
C Warm days and warm nights
D None of the above

Answer: Warm days and cold nights
29 Monsoon arrives in India approximately in:
A Early August
B Early May
C Early July
D Early June

Answer: Early June
30 Monsoons retreat during the months of:
A October and November
B November and December
C July and August
D August and September

Answer: October and November
31 Which one of the following causes rainfall during winters in the northwestern part of India?
A Western disturbances
B Southwest monsoon
C Cyclonic depression
D Retreating monsoon

Answer: Western disturbances
32 Mango showers occur in which one of the following group of two states?
A Karnataka and Kerala
B Maharashtra and Andhra Pradesh
C Bihar and West Bengal
D Tamil Nadu and Andhra Pradesh

Answer: Karnataka and Kerala
33 The wind blowing in the northern plains in summers is known as:
A Loo
B Trade Winds
C Kaal Baisakhi
D None of the above

Answer: Loo
34 The 'Coriolis force' is caused due to:
A the Earth's rotation
B cyclone depressions
C wind movements
D jet streams

Answer: the Earth's rotation
35 The term monsoon is originated from?
A Arabic
B Latin
C German
D Hindi

Answer: Arabic
36 Which one of the following places receives the highest rainfall in the world?
A Mawsynram
B Guwahati
C Silchar
D Cherrapunji

Answer: Mawsynram
37 Which among the following do not share the drainage basin of river Mahanadi?
A Madhya Pradesh
B Chhatisgarh
C Orissa
D Jharkhand

Answer: Madhya Pradesh
38 Which one of the following rivers has the largest drainage pattern in India ?
A The Ganga
B The Mahanadi
C The Indus
D The Brahamaputra

Answer: The Ganga
39 Which kind of a drainage pattern is formed when tributaries join rivers at almost right angles ?
A Trellis drainage
B Radial drainage
C Dendritic drainage
D Rectangular drainage

Answer: Trellis drainage
40 Which of the following rivers is known as the ‘Dakshin Ganga’?
A The Godavari
B The Krishna
C The Kaveri
D The Narmada

Answer: The Godavari