Advertisement

Chi Square Test MCQs | Chi Square Test Multiple Choice Questions and Answers

Advertisement
Questions
1 Which of the following is the explanatory variable in this study?
A Exercise
B Lung capacity
C Smoking or not
D Occupation

Answer: Occupation
2 Which of the following is a confounding variable in this study?
A Exercise
B Lung capacity
C Smoking or not
D Occupation

Answer: Exercise
Advertisement
3 A magazine printed a survey in its monthly issue and asked readers to fill it out and send it in. Over 1000 readers did so. This type of sample is called
A a cluster sample
B a self-selected sample
C a stratified sample
D a simple random sample

Answer: a self-selected sample
4 Which one of the following variables is not categorical?
A Age of a person
B Gender of a person: male or female
C Choice on a test item: true or false
D None of the above

Answer: Age of a person
5 Which of the following would indicate that a dataset is not bell-shaped?
A The range is equal to 5 standard deviations
B The range is larger than the interquartile range
C The mean is much smaller than the median
D None of the above

Answer: The mean is much smaller than the median
6 The value of a correlation is reported by a researcher to be r = −0.5. Which of the following statements is correct?
A The x-variable explains −50% of the variability in the y-variable
B The x-variable explains 50% of the variability in the y-variable
C The x-variable explains −25% of the variability in the y-variable
D The x-variable explains 25% of the variability in the y-variable

Answer: The x-variable explains 25% of the variability in the y-variable
7 Among people with age over 30, what's the "risk" of always exceeding the speed limit?
A 0.20
B 0.40
C 0.33
D 0.50

Answer: 0.20
8 What is the approximate shape of the distribution?
A Nearly symmetric
B Skewed to the left
C Skewed to the right
D Bimodal (has more than one peak)

Answer: Skewed to the right
9 Which of the following is not a way that we could use central tendency?
A make a guess for the value of an individual observation in our sample
B determine how accurately we can guess the value of an individual observation in our sample
C make a guess for the value of an observation that we will encounter in the future
D describe a representative value for observations in our sample

Answer: determine how accurately we can guess the value of an individual observation in our sample
10 If we had a population of values and took many possible samples of some size (n) from that population, calculated the mean of each of these samples, and then took the standard deviation of these sample means, we would have:
A calculated the population standard deviation
B calculated the standard error of the mean
C calculated the expected value of the mean
D calculated the central limit theorem

Answer: calculated the standard error of the mean
11 A human resources manager is interested to know if the mean number of sick days taken per year differs between three specific job titles within a company. What test should the manager use to examine this question?
A two-sample t-test for a difference in means
B one-factor analysis of variance (ANOVA)
C two-factor analysis of variance (ANOVA)
D chi-square (Χ2) test for goodness-of-fit

Answer: one-factor analysis of variance (ANOVA)
12 A baker is interested in whether there is a difference in the mean ‘deliciousness’ ratings that customers give to a low-sugar option of a cookie and to a high-sugar option of a cookie, and whether the difference in mean rating for the low- and high-sugar options depends on the age group of the customer (child vs. adult). What test should the baker use to examine this question?
A two-sample t-test for a difference in means
B one-factor analysis of variance (ANOVA)
C two-factor analysis of variance (ANOVA)
D chi-square (Χ2) test for independence

Answer: two-factor analysis of variance (ANOVA)
13 A polling company finds that 60% of Democrats give a ‘favorable’ rating for a senator and 52% of Republicans give a ‘favorable’ rating for the same senator. What should the company use if they want to know if this is a ‘statistically significant’ finding?
A binomial test for a single proportion
B one-sample t-test for a single mean
C z-test for a difference in two proportions
D two-sample t-test for a difference in means

Answer: z-test for a difference in two proportions
14 A confidence interval describes what set of values?
A a plausible set of values for an unknown population parameter
B the set of values that we could have used for our null hypothesis that would have caused us to reject the null hypothesis
C the set of values that we could have used for our null hypothesis that would have caused us to fail to reject the null hypothesis
D a and c

Answer: a and c
15 For which scenario below would simulation be useful?
A we aren’t sure if our sample data meets the assumptions for a theory-based test
B we don’t know of a theory-based test for our sample statistic of interest
C we are trying to do a quick, mental calculation to get a reasonable approximation
D a and b

Answer: a and b
16 A pharmaceutical company is investigating a new drug (Drug A) as a potential replacement for an old drug (Drug B). They make several statements. Which of these statements most relates to the effect size of Drug A vs. Drug B.
A patients using Drug A have a survival rate that is significantly higher than patients using Drug B
B the patients in the study were aged 20 – 40 with early-stage disease progression and were randomly assigned by the experimenter to take one of two drugs
C there were n = 100 patients in each group
D on average, we would need to give 10 people Drug A to have one more survival than if we had given those 10 people Drug B

Answer: on average, we would need to give 10 people Drug A to have one more survival than if we had given those 10 people Drug B
17 In the same scenario as above, which of the statements most relates to whether we can determine that the relationship between drug and survival rate is a cause-and-effect relationship?
A patients using Drug A have a survival rate that is significantly higher than patients using Drug B
B the patients in the study were aged 20 – 40 with early-stage disease progression and were randomly assigned by the experimenter to take one of two drugs
C there were n = 100 patients in each group
D none of the above

Answer: the patients in the study were aged 20 – 40 with early-stage disease progression and were randomly assigned by the experimenter to take one of two drugs
18 Which is a question that we can answer directly with hypothesis testing?
A what is the probability of observing our sample data by random chance, if some assumptions are true about the population?
B does one of our variables of interest directly cause a change in another variable?
C to what situations or populations can we generalize our sample data?
D None of the above

Answer: what is the probability of observing our sample data by random chance, if some assumptions are true about the population?
19 In hypothesis testing, we use a to make an inference about a .
A sample statistic; population parameter
B sample statistic; sample statistic
C population parameter; sample statistic
D population parameter; population parameter

Answer: sample statistic; population parameter
20 Two dog owners are interested in whether their (shared) dog tends to run to a specific one of them first when they come home together. They walk through the door at the same time and record which person the dog runs to first. They repeat this procedure many times. What test should they use to ask if the dog runs to one of them more often than we would expect if the dog was choosing randomly between the owners?
A binomial test for a single proportion
B one-sample t-test for a single mean
C z-test for a difference in two proportions
D two-sample t-test for a difference in means

Answer: binomial test for a single proportion
Advertisement
Advertisement

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL