Advertisement

CNC Machine Quiz | CNC Machine Multiple Choice Questions and Answers

Advertisement
Questions
1 In machining of a workpiece, the material is removed by_____
A shearing acting
B using brittleness of the material
C drilling action
D melting action

Answer: shearing acting
2 The depth that the tool is plunged into the surface is called as ______
A depth of cut
B working depth
C depth of tool
D feed

Answer: depth of cut
Advertisement
3 Feed is measured in units of _____
A velocity
B length
C length/revolution
D degree/revolution

Answer: length/revolution
4 CNC machining centres do not include operations like ______
A welding
B tapping
C milling
D boring

Answer: welding
5 In CNC systems multiple microprocessors and programmable logic controllers work ______
A in series
B in parallel
C for 80% of the total machining time
D one after the other

Answer: in parallel
6 Which of the following is not the advantage of CNC machines?
A Reduced scrap rate
B Improved strength of the components
C Higher flexibility
D Improved quality

Answer: Improved strength of the components
7 In how many ways CNC machine tool systems can be classified?
A 3
B 5
C 4
D 2

Answer: 3
8 Which machine tools are basically handled and controlled by Computer Numerical Control (CNC) machine especially at the manufacturing sector?
A Mills & Grinders
B Routers
C Lathes
D All of the above

Answer: All of the above
9 Which kind of switches examine or detect the presence of an item or object without making contact with them?
A Proximity Switches
B Reed Switches
C Photo-electric Switches
D Mechanical Switches

Answer: Proximity Switches
10 Which bus forms an intermediate communication path between input/output ports and input/output units?
A Address Bus
B System Bus
C Data Bus
D Control Bus

Answer: System Bus
11 Which unit of PIC undergo the process of converting mains ac voltage to low dc voltage required for the circuits and the input-output interfacing modules ?
A Power Supply Unit
B Input/Output Unit
C Memory Unit
D Processing Unit

Answer: Power Supply Unit
12 Which machine tool reduces the number of set-ups in machining operation, time spent in setting machine tools and transportation between sections of machines?
A Machining centre
B Adaptive Control Systems
C Direct Numerical Control machine tool
D Computer Numerical Control machine tool

Answer: Machining centre
13 The machine tool, in which calculation and setting of the operating conditions like depth of cut, feed, speed are done during the machining by the control system itself, is called
A Adaptive Control System
B Machining Centre System
C Computer Numerical Control System
D Direct Numerical Control System

Answer: Adaptive Control System
14 Part-programming mistakes can be avoided in
A CNC (Computer Numerical Control) machine tool
B NC (Numerical Control) machine tool
C Both a. and b.
D None of the above

Answer: CNC (Computer Numerical Control) machine tool
15 Several machine tools can be controlled by a central computer in
A DNC (Direct Numerical Control) machine tool
B CCNC (Central-Computer Numerical Control) machine tool
C NC (Numerical Control) machine tool
D CNC (Computer Numerical Control) machine tool

Answer: DNC (Direct Numerical Control) machine tool
16 In CNC machine tool, the part program entered into the computer memory
A can be used only once
B can be used again but it has to be modified every time
C cannot say
D can be used again and again

Answer: can be used again and again
17 Which of the following options is correct for the control unit and panel of NC (Numerical Control) and CNC (Computer Numerical Control) machine tools?
A The control unit of NC machine tool works in ON-line mode and the control unit of CNC machine tool works in batch processing mode
B The control unit of NC machine tool works in batch processing mode and the control unit of CNC machine tool works in ON-line mode
C The control units of both NC and CNC machines work in ON-line mode
D The control units of both NC and CNC machines work in batch processing mode

Answer: The control unit of NC machine tool works in batch processing mode and the control unit of CNC machine tool works in ON-line mode
18 In NC (Numerical Control) machine tool, the position feedback package is connected between
A control unit and programmer
B programmer and machine tool
C control unit and machine tool
D None of the above

Answer: control unit and machine tool
19 The device, fed to the control unit of NC machine tool which sends the position command signals to sideway transmission elements of the machine, is called as
A tape
B controller
C feedback unit
D none of the above

Answer: tape
20 In part programming, interpolation is used for obtaining _______ trajectory.
A helicoidal
B zig-zag
C pentagonal
D triangular

Answer: helicoidal
Advertisement
Advertisement

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL