Advertisement

Computer History MCQs | Computer History Multiple Choice Questions and Answers

Advertisement
Questions
1 How many major companies around the world manufacture microprocessors?
A Only one company
B Tow companies
C Three companies
D Many companies

Answer: Tow companies (Intel and Motorola)
2 Who is the father of computer?
A Charles Newman
B Charles Babbage
C Henry Babbage
D Henry luce

Answer: Charles Babbage
Advertisement
3 Which is an example of first generation computer?
A EDVAC
B EDSAC
C ENIAC
D UNIVAC

Answer: ENIAC
4 Operating system is used in which generation of computer for the first time?
A First Generation
B Second Generation
C Third Generation
D Fourth Generation

Answer: Third Generation
5 Which generation of computer used CD ROM for the first time?
A First Generation
B Second Generation
C Third Generation
D Fourth Generation

Answer: Fifth Generation computer (1983 1990)
6 Which generation of computer used Power-Book and Pentium microprocessor for the first time?
A Third Generation
B Fourth Generation
C Fifth Generation
D Sixth Generation

Answer: Sixth Generation computer (1990 – till Now)
7 Which is considered a direct entry input device?
A Optical scanner
B Mouse and digitizer
C Light pen
D All of the above

Answer: All of the above
8 From which generation operating systems were developed?
A First
B Second
C Third
D Fourth

Answer: Third
9 Properly arranged data is called
A Field
B Words
C Information
D File

Answer: Information
10 A computer consists of
A A central processing unit
B A memory
C Input and output unit
D All of the above

Answer: All of the above
11 An integrated circuit is
A A complicated circuit
B An integrating device
C Much costlier than a single transistor
D Fabricated on a tiny silicon chip

Answer: Fabricated on a tiny silicon chip
12 What are the three decisions making operations performed by the ALU of a computer?
A Grater than
B Less than
C Equal to
D All of the above

Answer: All of the above
13 Nepal brought a computer for census of 2028 BS. This computer was of
A first generation
B second generation
C third generation
D fourth generation

Answer: second generation
14 Algorithm and Flow chart help us to
A Know the memory capacity
B Identify the base of a number system
C Direct the output to a printer
D Specify the problem completely and clearly

Answer: Specify the problem completely and clearly
15 When was Pascaline invented?
A 1617
B 1620
C 1642
D 1837

Answer: 1642
16 A compiler is a translating program which
A Translates instruction of a high level language into machine language
B Translates entire source program into machine language program
C It is not involved in program’s execution
D All of above

Answer: All of above
17 Which of the following is the first computer to use Stored Program Concept?
A UNIVAC
B ENIAC
C EDSAC
D None of above

Answer: EDSAC
18 Once you load the suitable program and provide required data, computer does not need human intervention. This feature is known as
A Accuracy
B Reliability
C Versatility
D Automatic

Answer: Automatic
19 What is a brand?
A The name of companies that made computers
B The name of product a company gives to identify its product in market
C A name of class to indicate all similar products from different companies
D all of the above

Answer: The name of product a company gives to identify its product in market
20 Machine language is
A Machine dependent
B Difficult to program
C Error prone
D All of above

Answer: All of above
Advertisement
Advertisement

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL