Advertisement

Defence Quiz | Defence Multiple Choice Questions and Answers

Advertisement
Questions
1 The commando unit of the Indian Air Force is named
A Ghatak
B MARCOS
C Garud
D Baaz

Answer: Garud
2 Dhanush, a missile inducted into the Indian Navy
A cannot carry nuclear warheads
B is a customized and naval variant of Prithvi missile
C has a range of 700 km
D can be launched from an aircraft

Answer: is a customized and naval variant of Prithvi missile
Advertisement
3 Indian Army’s counter-insurgency school is situated in
A Vairengte
B Tezpur
C Srinagar
D Kanker

Answer: Vairengte
4 Indian Military Training Team (IMTRAT) imparts training to army officers of
A Maldives
B Bhutan
C Bangladesh
D Nepal

Answer: Bhutan
5 Which one among the following is the unit raised to protect the naval assets?
A Sagar Nigrani Bal
B Sagar Prahari Bal
C Sagar Suraksha Bal
D Sagar Rakshak Bal

Answer: Sagar Prahari Bal
6 In 2013, the Indian Navy inducted the Boeing P-8I Aircraft at Naval Station, Rajali. To serve what purpose the aircraft has been inducted?
A VIP movements of President and other dignitaries
B Training of Naval pilots
C Long Range Maritime Reconnaissance
D Transport of troops from ships to bases and vice versa

Answer: Long Range Maritime Reconnaissance
7 On which of the following dates is the Navy Day celebrated in India?
A December 4
B February 1
C October 8
D January 15

Answer: December 4
8 At which of the following places is the headquarters of a Naval Command NOT located?
A Goa
B Visakhapatnam
C Mumbai
D Kochi

Answer: Goa
9 What was the name given to the operation conducted by National Security Guard in 2008 against terrorist attack in Taj hotel, Mumbai?
A Operation Vijay
B Operation Black Thunder
C Operation Black Tornado
D Operation Safed Sagar

Answer: Operation Black Tornado
10 At which of the following places is the College of Defence Management located?
A Secunderabad
B Chennai
C Dehradun
D Pune

Answer: Secunderabad
11 At which of the following places is the Indian National Defence University being set up?
A Gurgaon, Haryana
B Amethi, Uttar Pradesh
C Kasargod, Kerala
D Medak, Andhra Pradesh

Answer: Gurgaon, Haryana
12 Lt Commander Abhilash Tomy of the Indian Navy became the first Indian to complete a solo, unassisted, non-stop circumnavigation of the world in 2013. What was the name of the vessel used by him?
A INSV Mhadei
B INS Abhay
C INS Abhimanyu
D INSV Mandovi

Answer: INSV Mhadei
13 Daulat Beg Oldie, a well-known airstrip for supply of provisions to the armed forces is located in -
A Sikkim
B Ladakh
C Arunachal Pradesh
D Andaman Islands

Answer: Ladakh
14 Who of the following was the first recipient of the Param Vir Chakra, gallantry award?
A Major Somnath Sharma
B Major Shaitan Singh
C Lance Naik Albert Ekka
D Havildar Abdul Hamid

Answer: Major Somnath Sharma
15 The biennial joint multi-nation Naval exercise held in the Indian Ocean is named – (The exercise was recently held in February 2014)
A Shoorveer
B Milan
C Yudh Abhyas
D Malabar

Answer: Milan
16 Which of the following was the first aircraft inducted by the Indian Air Force (then Royal Indian Air Force) in 1932?
A Westland Wapiti
B Fairchild Packet
C de Havilland Tiger Moth
D Supermarine Spitfire

Answer: Westland Wapiti
17 Who of the following was the Chief of Army at the time of Indo-Pak war of 1971?
A Field Marshall SHFJ Manekshaw
B General JN Chaudhari
C General KS Thimayya
D General PP Kumaramangalam

Answer: Field Marshall SHFJ Manekshaw
18 Which of the following is the equivalent rank in Army of the Naval rank of Captain?
A Captain
B Colonel
C Brigadier
D Major

Answer: Colonel
19 At which of the following places is the Headquarters of South Western Air Command located?
A Pune
B Gandhinagar
C Jodhpur
D Vadodara

Answer: Gandhinagar
20 Which of the following is home base of the aircraft carrier INS Vikramaditya?
A Karwar
B Jamnagar
C Cochin
D Visakhapatnam

Answer: Karwar
Advertisement
Advertisement

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL