Advertisement

Drainage System Quiz | Drainage System Multiple Choice Questions and Answers

Advertisement
Advertisement
Questions
1 Which is the correct definition of drainage basin?
A An area drained by a river and its tributaries
B The boundary line separating one drainage basin from the other
C A river drain is a specific area
D None of the above

Answer: An area drained by a river and its tributaries
2 From which glacier River Ganga originated?
A Siachin glacier
B Bokhar Chu glacier
C Gangotri glacier
D Mansrovar glacier

Answer: Gangotri glacier
Advertisement
3 Which place in India Bhagirathi merges with Alaknanda River to formed River Ganga?
A Devprayag
B Vishnuprayag
C Joshimath
D Allahabad

Answer: Devprayag
4 Which river is popularly known as Dakshin Ganga?
A Godavari
B Mahanadi
C Periyar
D Sihawa

Answer: Godavari
5 Which of the following river originates in the Pushkar valley of the Aravalli range?
A Luni
B Saraswati
C Narmada
D Sabarmati

Answer: Luni
6 Which of the following Indian peninsular river has the largest river basin?
A Godavari
B Krishna
C Ganga
D None of the above

Answer: Godavari
7 Which of the following state in India known for the famous lake 'Fulhar'?
A Uttar Pradesh
B Jammu & Kashmir
C Uttarakhand
D Madhya Pradesh

Answer: Uttar Pradesh
8 Which of the following is not the tributaries of the Indus River?
A Luni
B Zaskar
C Gilgit
D Shyok

Answer: Luni
9 Which of the following waterfalls is the highest waterfall in India?
A Kunchikal falls
B Bee falls
C Barchipani falls
D Jog falls

Answer: Kunchikal falls
10 From where does the Chenab originate?
A Bara Lacha Pass
B Nathu La
C Khardung La
D Rohtang Pass

Answer: Bara Lacha Pass
11 Where does the Jhelum River join the Chenab?
A Jinnah
B Trimmu
C Chashma
D Islam

Answer: Trimmu
12 Where does the Jhelum river emerge forming the India-Pakistan boundary?
A Potwar Plateau
B Shillong Plateau
C Iranian Plateau
D Rohtas Plateau

Answer: Potwar Plateau
13 Which one of the following does not belong to the tributaries of Jhelum in Kashmir?
A Sind
B Lidar
C Bari
D Pohru

Answer: Bari
14 Where does Indus river empty itself?
A Arabian Sea
B Red Sea
C Andaman Sea
D None Of The Above

Answer: Arabian Sea
15 In the end of its mountainous journey at Attock, Indus river is joined by which river from Afghanistan?
A Kabul river
B Hari river
C Amu Darya
D Helmand river

Answer: Kabul river
16 Which one of the following rivers does not belong to antecedent rivers in respect of outer range of Himalayas?
A Kamla
B Gola
C Rapti
D Chenab

Answer: Chenab
17 Which one of the following does not belong to antecedent rivers in respect of lesser and outer ranges of Himalayas?
A Ramganga
B Jhelum
C Gola
D Ravi

Answer: Gola
18 Which one of the following does not belong to antecedent rivers in respect of all three parallel ranges of Himalayas?
A Gola
B Ghaghra
C Brahmaputra
D Ganga

Answer: Gola
19 Which one of the following does not belong to Himalayan rivers?
A Cauvery
B Gandak
C Brahmaputra
D Alaknanda

Answer: Cauvery
20 Which of the following is the India’s most important region for water precipitation?
A Himalayas
B Western Ghats
C Eastern Ghats
D Satpura and Vindhyas

Answer: Himalayas