Advertisement

Electric Traction Quiz | Electric Traction Objective Type Questions and Answers

Advertisement
Advertisement
Questions
21 The pulsating torque exerted by steam locomotives causes which of the following?
A Jolting and skidding
B Hammer blow
C Pitching
D All of the above

Answer: Jolting and skidding
22 The normal value of adhesion friction is
A 0.12
B 0.25
C 0.40
D 0.75

Answer: 0.25
Advertisement
23 The air resistance to the movement of the train is proportional to
A speed
B (speed)
C 1/speed
D None of the above

Answer: (speed)
24 The friction at the track is proportional to
A 1/speed
B l/(speed)2
C speed
D none of the above

Answer: speed
25 The specific energy consumption of a train depends on which of the following ?
A Acceleration and retardation
B Gradient
C Distance covered
D All of the above

Answer: All of the above
26 The rate of acceleration on suburban orurban services is restricted by the consideration of
A Engine power
B Track curves
C Passenger Discomfort
D Track size

Answer: Passenger Discomfort
27 Speed-time curve of main line service differs from those of urban and suburban services on following account
A it has longer free running period
B it has longer coasting period
C accelerating and braking periods are comparatively smaller
D All of the above

Answer: All of the above
28 Co-efficient of adhesion is
A high in case of D.C. traction than in the case of AC. traction
B low in case of D.C. traction than in the case of AC. traction
C equal in both AC. and D.C. traction
D any of the above

Answer: low in case of D.C. traction than in the case of AC. traction
29 Which of the following is the disadvantage of electric traction over other systems of traction ?
A Corrosion problems in the under-ground pipe work
B Short time power failure interrupts traffic for hours
C High capital outlay in fixed installations beside route limitation
D Interference with communication lines

Answer: High capital outlay in fixed installations beside route limitation
30 Quadrilateral speed-time curve pertains to which of the following services ?
A Main line service
B Urban service
C Sub-urban service
D Urban and sub-urban service

Answer: Urban and sub-urban service
31 Due to which of the following co-efficient of adhesion improves ?
A Rust on the rails
B Dust on the rails
C Sand on the rails
D All of the above

Answer: All of the above
32 Co-efficient of adhesion reduces due to the presence of which of the following ?
A Sand on rails
B Dew on rails
C Oil on the rails
D both (b) and (c)

Answer: both (b) and (c)
33 For given maximum axle load tractive efforts of AC. locomotive will be
A less than that of D.C. locomotive
B more than that of D.C. locomotive
C equal to that of D.C. locomotive
D none of the above

Answer: more than that of D.C. locomotive
34 Tractive effort is required to
A overcome the gravity component of train mass
B overcome friction, windage and curve resistance
C accelerate the train mass
D do all of the above

Answer: do all of the above
35 Which of the following braking systems on the locomotives is costly ?
A Regenerative braking on electric locomotives
B Vacuum braking on diesel locomotives
C Vacuum braking on steam locomotives
D All braking systems are equally costly

Answer: Regenerative braking on electric locomotives
36 Which of the following is the advantage of electric braking ?
A It avoids wear of track
B Motor continues to remain loaded during braking
C It is instantaneous
D More heat is generated during braking

Answer: It avoids wear of track
37 Which of the following state capitals is not on broad gauge track ?
A Lucknow
B Bhopal
C Jaipur
D Chandigarh

Answer: Jaipur
38 The number of passenger coaches that can be attached to a diesel engine locomotive on broad gauge is usually restricted to
A 5
B 10
C 14
D 17

Answer: 10
39 The speed of a superfast train is
A 60 kmph
B 75 kmph
C 100 kmph
D more than 100 kmph

Answer: more than 100 kmph
40 The efficiency of diesel locomotives is nearly
A 20 to 25 percent
B 30 to 40 percent
C 45 to 55 percent
D 60 to 70 percent

Answer: 20 to 25 percent