Advertisement

Federalism MCQs | Federalism Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers

Advertisement
Questions
1 What is the originally provided system of Constitution of India?
A A single-tier system of government
B A three-tier system of government
C A two-tier system of government
D A four-tier system of government

Answer: A two-tier system of government
2 How many of the world’s 192 countries have federal political systems?
A Only 50
B Only 25
C Only 67
D Only 103

Answer: Only 25
Advertisement
3 Which state of India enjoys a special status and has its own Constitution?
A Bihar
B Uttar Pradesh
C Kerala
D Jammu and Kashmir

Answer: Jammu and Kashmir
4 Who administers the whole district?
A Sarpanch
B Mayor
C District Magistrate or Collector
D Sessions Judge

Answer: District Magistrate or Collector
5 Which language is recognised as the national language by the Constitution of India?
A Hindi
B English
C Tamil
D None of these

Answer: None of these
6 Which system would be considered most distinct from unitarism?
A Constitutionalism
B Fiscalism
C Federalism
D Parliamentarism

Answer: Federalism
7 Which of the following is a unitary state?
A United States
B France
C Venezuela
D Nigeria

Answer: France
8 Which of the following is a federal country?
A France
B United Kingdom
C Italy
D Brazil

Answer: Brazil
9 Which of the following could be considered of the advantages of federalism and decentralization?
A It allows different localities to adapt their policies to the needs and wishes of local populations
B It prevents governmental over-reach and takeovers
C It prevents the state from being able to carry out its basic functions
D Few political scientists today see many advantages in federalism and decentralization

Answer: It allows different localities to adapt their policies to the needs and wishes of local populations
10 According to William Riker, what is the commonality found across many cases of federalism?
A It is the result of bargaining by foreign powers as they impose a political system on a territory
B It is the result of a bargain among regional actors and a prospective national government that is driven by external threats
C It is a result of territorial bargaining by elite powers as they develop a national system in a region
D This is a trick question: Riker identifies no such commonality, declaring that “all cases are perfectly unique.”

Answer: It is the result of a bargain among regional actors and a prospective national government that is driven by external threats
11 Which of the following documents was created most recently?
A The French Declaration of the Rights of Man and Citizen
B The Declaration of Rights of the South African Constitution
C The Bill of Rights of the U.S. Constitution
D The English Magna Carta

Answer: The Declaration of Rights of the South African Constitution
12 Which country has a two-party system?
A India
B Sri Lanka
C United Kingdom
D Nepal

Answer: United Kingdom
13 Which one of the following is a Regional Party?
A BJP
B CPI-M
C INC
D JDU

Answer: JDU
14 Which political party has been in power for the last 30 years continuously in West Bengal?
A CPI
B Indian National Congress
C Trinamool Congress
D CPI-M

Answer: CPI-M
15 What is meant by two-party system?
A Two parties run the government
B Two members run a party
C Two parties contest elections
D None of these

Answer: Two parties contest elections
16 What are National Parties?
A Parties which have units in various states
B Parties which have no units
C Parties which have units in two states
D Parties which have units in all states

Answer: Parties which have units in various states
17 The Bhartiya Janta Party (BJP) came to power in 1998 as the leader of
A UPA
B LF
C NDA
D None of these

Answer: None of these
18 The main base of BSP is in
A Punjab
B Delhi
C Haryana
D UP

Answer: UP
19 Which out of the following is a state party?
A INC
B AGP
C BJP
D CPI (M)

Answer: AGP
20 Which of the following countries has a single party system?
A Pakistan
B Bangladesh
C People’s Republic of China
D Nepal

Answer: People’s Republic of China
Advertisement
Advertisement

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL