Advertisement

Federalism MCQs | Federalism Objective Type Questions & Answers

Advertisement
Advertisement
Questions
21 When was the Indian National Congress was formed?
A 1885
B 1977
C 1980
D 1989

Answer: 1885
22 When was CPI founded?
A 1984
B 1964
C 1980
D 1925

Answer: 1925
Advertisement
23 Which one of the following is a State Party?
A Congress Party
B BJP
C Communist party of India – Marxist
D TGP

Answer: TGP
24 What is defection?
A Loyalty towards a party
B Changing party allegiance
C Political reforms
D None of these

Answer: Changing party allegiance
25 Who is Partisan?
A Disloyal party member
B Staunch party member
C Estranged party member
D None of these

Answer: Staunch party member
26 How many parties are registered with Election Commission of India?
A About 500
B About 650
C About 700
D About 750

Answer: About 750
27 What is meant by a one party system?
A When one party is allowed to contest elections
B One single person runs the party
C When the king rules the country
D One single party runs the government

Answer: One single party runs the government
28 Which out of the following is a feature of Partisanship?
A Inability to take a balance view
B Similarity of views
C Represents the individuals
D None of these

Answer: Inability to take a balance view
29 Which of the following most closely reflects the idea of parliamentary sovereignty?
A The parliament has the final responsibility for border control
B All judicial rulings are subject to legislative approval
C Parliament makes wars
D Laws passed by the legislature are not subject to judicial review

Answer: Laws passed by the legislature are not subject to judicial review
30 Why do some commentators criticize judicial review?
A Judges are unfamiliar with constitutional law
B Judges are often unelected yet pass judgment on major constitutional issues
C Parliaments are unfamiliar with constitutional law
D Parliaments are elected, yet pass laws that affect major issues of constitutional rights

Answer: Judges are often unelected yet pass judgment on major constitutional issues
31 Which of the following is a feature of most constitutions?
A Definition of the structure of the branches of government
B Definition of the nation's eternal enemies
C Definition of the nation's place in the international hierarchy
D None of the above

Answer: Definition of the structure of the branches of government
32 Which major country does not have a single, written constitution?
A Russia
B Iran
C Germany
D United Kingdom

Answer: United Kingdom
33 Which of the following subjects is not included in the Union list?
A Defence
B Police
C Foreign affairs
D Banking

Answer: Police
34 Who makes laws on the subjects contained in the Concurrent List?
A State governments
B Union government
C Both Union and state governments
D None of these

Answer: Both Union and state governments
35 Which of the following is not an example of ‘coming together federations?
A India
B USA
C Switzerland
D Australia

Answer: India
36 Which of the following is not an example of ‘holding together’ federations?
A India
B Spain
C Belgium
D Switzerland

Answer: Switzerland
37 Which level of government in India has the power to legislate on the ‘residuary’ subjects?
A Union government
B State government
C Local self-government
D Both a and b

Answer: Both a and b
38 Which of the following characterizes Iran?
A Parliamentary sovereignty
B Strong judicial review by clerics
C Pronounced decentralization
D Checks and balances

Answer: Strong judicial review by clerics
39 Which of the following is a National Political Party?
A Janata Dal (Secular)
B Telugu Desam Party
C Trinamool Congress
D BJP

Answer: BJP
40 Bahujan Samaj Party does not represent which section of the society?
A Dalits
B Adivasis
C OBCs
D Trade Unions

Answer: Trade Unions