Advertisement

Federalism MCQs | Federalism Short Questions(MCQs) & Answers

Advertisement
Advertisement
Questions
41 Which system of government does India have?
A One-party system
B Two-party system
C Multi-party system
D None of these

Answer: Multi-party system
42 On what ideologies does the Indian National Congress rest?
A Communalism
B Socialism
C Federalism
D Secularism

Answer: Secularism
Advertisement
43 Who is the founder of the Bahujan Samaj Party (BSP)?
A Jyotiba Phule
B Kanshi Ram
C BR Ambedkar
D Sahu Maharaj

Answer: Kanshi Ram
44 Which party enjoys a strong hold in Tripura, West Bengal and Kerala?
A CPI (M)
B CPI
C BSP
D BJP

Answer: CPI (M)
45 What is the guiding philosophy of BJP?
A Bahujan Samaj
B Revolutionary Democracy
C Modernity
D Hindutva

Answer: Hindutva
46 Which of the following will characterize a constitution that is relatively rigid?
A Difficulty in ensuring judicial review
B Difficulty in making amendments
C A very rigid culture, more generally speaking
D Insistence that paper copies of the constitution be available during any major debate in the legislature

Answer: Difficulty in making amendments
47 Which of the following is associated with William Riker's argument about the origins of federalism?
A Different political units find themselves “coming together” in a federal system
B Different political units find themselves “hanging together” in a federal system
C Differing political actors find themselves “putting together” units into a federal system
D Differing political actors find themselves “holding together” a federal system

Answer: Different political units find themselves “coming together” in a federal system
48 Which of the following is most likely among contemporary authoritarian regimes?
A It will have a constitution, yet the government will behave unconstitutionally
B It will behave constitutionally, but will not have a written constitution
C If it has a democratic constitution, it will have to behave democratically
D It will listen to reason if arguments are based on the constitution

Answer: It will have a constitution, yet the government will behave unconstitutionally
49 The emergence of constitutionalism is associated with which of the following?
A The emergence of contracts between rulers and ruled
B Greater agricultural productivity
C Increasing theocracy
D The emergence of totalitarianism

Answer: The emergence of contracts between rulers and ruled