Advertisement

General Mathematics Quiz | General Mathematics Multiple Choice Questions and Answers

Advertisement
Questions
1 A number only divisible by itself and one has inspired Joe Mac Anthony to title one of his works. What was the title of his work?
A Prime Target
B The Perfect Ten
C The Amicable
D The Pythagoras

Answer: Prime Target
2 The cube root of 27 connected with units of angle measurement will produce __________ musical act?
A The Three Degrees
B The Square
C The Rule of Three
D Quadrilateral

Answer: The Three Degrees
Advertisement
3 p, p + 2, p + 4 are called __________ if all numbers are primes.
A Pythagorean Triplet
B Prime Triplet
C Lucas number
D Fermat number

Answer: Prime Triplet
4 An integer p which is not 0 or ±1 and is divisible by no integer except ±1 and itself is called:
A Rational number
B Perfect number
C Prime number
D Complex number

Answer: Prime number
5 A number which is expressed as a + ib, where a and b are real are called:
A Rational number
B Irrational number
C Complex number
D Real number

Answer: Complex number
6 All counting numbers, together with their negatives and zeros constitute the set of __________.
A Whole number
B Real number
C Integers
D Odd number

Answer: Integers
7 Integers are represented by __________.
A W
B Z
C N
D Q

Answer: Z
8 Rational number is represented by __________.
A N
B Z
C R
D Q

Answer: R
9 The whole number is denoted by __________.
A N
B R
C W
D Q

Answer: W
10 If 5 = V, How does 5,000 written in roman numeral system?
A V
B MMMMM
C MX
D VM

Answer: V
11 What does D represent in Roman numeral system?
A 100
B 500
C 1,000
D 50

Answer: 500
12 In Roman numerals M represents 1000, what does M represent?
A 10,000
B 50,000
C 10,00,000
D 500

Answer: 10,00,000
13 In which number system, there is no symbol for zero?
A Hindu Arabic system
B Roman
C Egyptian
D Mesopotamia

Answer: Roman
14 An integer that is divisible by 2 is called:
A Even number
B Natural number
C Odd number
D Whole number

Answer: Even number
15 Counting numbers are kept under ________ number.
A Natural
B Whole
C Rational
D Odd

Answer: Natural
16 Among the following which whole number has no predecessor?
A –1
B 0
C 1
D e

Answer: 0
17 What does 1 googol means?
A 1 followed by hundred zeros
B 1 followed by thousand zeros
C 1 followed by ten thousand zeros
D 1 followed by 1 lakh zeros

Answer: 1 followed by hundred zeros
18 Which among the following is the largest known number in the world?
A
B googol
C googolplex
D gram

Answer: googolplex
19 Among the following which natural number has no predecessor?
A 100
B 200
C 1
D 0

Answer: 1
20 How many digits are there in Hindu-Arabic System?
A 10
B 20
C 30
D 40

Answer: 10
Advertisement
Advertisement

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL