Advertisement

Hematology Quiz | Hematology Short Questions and Answers

Advertisement
Advertisement
Questions
41 Given the following values, calculate the RPI Observed reticulocyte count - 6% Hct- 30%
A 2
B 3
C 4
D 5

Answer: 2
42 During the Medullary Phase of hematopoietic development, which bone is the first to show hematopoietic activity?
A Femur
B Iliac Crest
C Skull
D Clavicle

Answer: Clavicle
Advertisement
43 Which of the followong types of microscopy is valuable in the identification of crystals that are able to rotate light?
A Compound brightfield
B Darkfield
C Polarizing
D Phase-contrast

Answer: Polarizing
44 After the microscope has been adjusted for Kohler illumination, light intensity should never be regulated by using the...
A Rheostat
B Neutral density filter
C Kohler magnifier
D Condenser

Answer: Condenser
45 Lipid exchange between the RBC membrane and the plasma occurs:
A To replace lost lipids in the membrane
B To provide a mechanism for excretion of lipid-soluble RBC waste products
C To ensure symmetry between the composition of the interior and exterior lipid layers
D To provide lipid-soluble nutrients to the RBC

Answer: To replace lost lipids in the membrane
46 Allergic reactions are frequently associated with an increase in the prescence of :
A Lymphocytes
B Neutrophils
C Monocytes
D Eosinophils

Answer: Eosinophils
47 Normal Adult Hb A contains the following polypeptide chains:
A alpha and beta
B alpha and epsilon
C alpha and delta
D alpha and brotherton

Answer: alpha and beta
48 Which types of cells develop from yolk sacs (Mesoblastic phase)?
A Hb F, Hg A2, and Hg A
B Gower 1 and Gower 2 Hgb
C Portland Hgb
D Only Erythroblasts

Answer: Only Erythroblasts
49 At which month of fetal development does the bone marrow ecome the primary site of hematopoiesis??
A 2nd
B 5th
C End of 6th month
D End of 7th month

Answer: End of 6th month
50 The shape of a cell is maintained by which of the following?
A Microtubules
B Spindle Fibers
C Ribosomes
D Centrioles

Answer: Microtubules
51 A 1:20 dilution was made in a unopette, with glacial acetic acid as the diluent. The four corner squares on BOTH sides of the hemacytometer are counted for a total of 100 cells. What is the total WBC (x10^9/L.?
A 0.25
B 2.5
C 5
D 10

Answer: 2.5
52 What is the recommended cleaner for removing all oil from objective lens?
A 70 % alcohol or lens cleaner
B Xylene
C Water
D Benzene

Answer: 70 % alcohol or lens cleaner
53 Which of the following forms of Hb molecule has the lowest affinity for oxygen?
A Tense
B Relaxed
C Arterial
D Venous

Answer: Tense
54 IN Chronic Lymphocytic Leukemia the Lymphocyte appearance: small or slightly larger than normal, hyper-condensed(almost ________ appearing. nuclear chromatin patter, bare nuclei called "smudge cells" are common.
A soccer-ball
B basketball
C football
D tennis-ball

Answer: soccer-ball
55 absolute lymphocytosis without lymphadenopathy without hepatosplenomegaly, anemia, or thrombocytopenia is what stage in CLL prognosis Scoring-Rai Staging System?
A Stage 0
B Stage I
C Stage II
D Stage III

Answer: Stage I
56 absolute lymphocytosis with either hepatomegaly or splenomegaly with or without lymphadenopathy is what stage in CLL prognosis Scoring-Rai Staging System?
A Stage 0
B Stage I
C Stage II
D Stage III

Answer: Stage II
57 Which of the following is the most mature normoblast?
A Orthochromic Normoblast
B Basophilic Normoblast
C Pronormoblast
D Polychromatic Normoblast

Answer: Orthochromic Normoblast
58 absolute lymphocytosis and thrombocytopenia( < 100,000/mm^3) with or without lymphadenopathy, hepatomegaly, splenomegaly, or anemia is what stage in CLL prognosis Scoring-Rai Staging System?
A Stage 0
B Stage I
C Stage II
D Stage IV

Answer: Stage IV
59 Conventional treatment is ______ for Rai stage II
A Antibiotics
B chemotherapy
C Antivirals
D rest

Answer: chemotherapy
60 Warfarin should be used with caution in the following:
A Alcoholic liver disease
B Gastrointestinal bleeding
C recent neurosugery
D Liver impairment

Answer: Liver impairment