Advertisement

Hypothesis Testing MCQs | Hypothesis Testing Multiple Choice Questions and Answers

Advertisement
Questions
1 A statement made about a population for testing purpose is called?
A Statistic
B Hypothesis
C Level of Significance
D Test-Statistic

Answer: Hypothesis
2 A statement whose validity is tested on the basis of a sample is called?
A Null Hypothesis
B Statistical Hypothesis
C Simple Hypothesis
D Composite Hypothesis

Answer: Statistical Hypothesis
Advertisement
3 The rejection probability of Null Hypothesis when it is true is called as?
A Level of Confidence
B Level of Significance
C Level of Margin
D Level of Rejection

Answer: Level of Significance
4 If the Critical region is evenly distributed then the test is referred as?
A Two tailed
B One tailed
C Three tailed
D Zero tailed

Answer: Two tailed
5 Which of the following is defined as the rule or formula to test a Null Hypothesis?
A Test statistic
B Population statistic
C Variance statistic
D Null statistic

Answer: Test statistic
6 Consider a hypothesis where H0 where ϕ0 = 23 against H1 where ϕ1 < 23. The test is?
A Right tailed
B Left tailed
C Center tailed
D Cross tailed

Answer: Left tailed
7 Type 1 error occurs when?
A We reject H0 if it is True
B We reject H0 if it is False
C We accept H0 if it is True
D We accept H0 if it is False

Answer: We reject H0 if it is True
8 Alternative Hypothesis is also called as?
A Composite hypothesis
B Research Hypothesis
C Simple Hypothesis
D Null Hypothesis

Answer: Research Hypothesis
9 A Type I error occurs when we:
A Reject A False Null Hypothesis
B Reject A True Null Hypothesis
C Do Not Reject A False Null Hypothesis
D Do Not Reject A True Null Hypothesis

Answer: Reject A True Null Hypothesis
10 If a hypothesis is rejected at the 0.025 level of significance, it:
A Must Be Rejected At Any Level
B Must Be Rejected At The 0.01 Level
C Must Not Be Rejected At The 0.01 Level
D May Or May Not Be Rejected At The 0.01 Level

Answer: May Or May Not Be Rejected At The 0.01 Level
11 In a one-tail test for the population mean, if the null hypothesis is not rejected when the alternative hypothesis is true, then:
A A Type I Error Is Committed
B A Type Ii Error Is Committed
C A Correct Decision Is Made
D A Two-Tail Test Should Be Used Instead Of A One-Tail Test

Answer: A Type Ii Error Is Committed
12 If we do not reject the null hypothesis, we conclude that:
A there is enough statistical evidence to infer that the alternative hypothesis is true
B there is not enough statistical evidence to infer that the alternative hypothesis is true
C there is enough statistical evidence to infer that the null hypothesis is true
D the test is statistically insignificant at whatever level of significance the test was conducted at

Answer: there is not enough statistical evidence to infer that the alternative hypothesis is true
13 The purpose of hypothesis testing is to:
A test how far the mean of a sample is from zero
B determine whether a statistical result is significant
C determine the appropriate value of the significance level
D derive the standard error of the data

Answer: determine whether a statistical result is significant
14 In hypothesis testing, what level of significance would be most appropriate to choose if you knew that making a Type I error would be more costly than making a Type II error?
A 0.005
B 0.025
C 0.050
D 0.100

Answer: 0.005
15 To test a hypothesis involving proportions, both np and n(1-p) should
A Be at least 30
B Be greater than 5
C Lie in the range from 0 to 1
D Be greater than 50

Answer: Be greater than 5
16 What assumption is being made when we use the t-distribution to perform a hypothesis test?
A That the underlying distribution has more then one modal class
B That the underlying population has a constant variance
C That the underlying population has a non-symmetrical distribution
D That the underlying population follows an approximately Normal distribution

Answer: That the underlying population follows an approximately Normal distribution
17 The p-value obtained from a classical hypothesis test is:
A the probability that the null hypothesis is true given the data
B the probability that the null hypothesis is false given the data
C the probability of observing the data or more extreme values if the null hypothesis is true
D the probability of observing the data or more extreme values if the alternative hypothesis is true

Answer: the probability of observing the data or more extreme values if the null hypothesis is true
18 Which of the following statements about hypothesis testing is true?
A If the p-value is greater than the significance level, we fail to reject Ho
B A Type II error is rejecting the null when it is actually true
C If the alternative hypothesis is that the population mean is greater than a specified value, then the test is a two-tailed test
D None of the above statements are true

Answer: If the p-value is greater than the significance level, we fail to reject Ho
19 Suppose that we reject a null hypothesis at the 5% level of significance. For which of the following levels of significance do we also reject the null hypothesis?
A 6%
B 2.5%
C 4%
D 3%

Answer: 6%
20 Which of the following p-values will lead us to reject the null hypothesis if the significance level of the test if 5%?
A 0.15
B 0.10
C 0.06
D 0.025

Answer: 0.025
Advertisement
Advertisement

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL