Advertisement

IC Engines Quiz | IC Engines Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers

Advertisement
Questions
1 The pressure and temperature at the end of compression stroke in a petrol engine are of the order of___________________?
A 4 – 6 kg/cm2 and 200 – 250°C
B 6 – 12 kg/cm2 and 250 – 350°C
C 12 – 20 kg/cm2 and 350 – 450°C
D 20 – 30 kg/cm2 and 450 – 500°C

Answer: 6 – 12 kg/cm2 and 250 – 350°C
2 In case of gas turbines, the gaseous fuel consumption guarantees are based on________________?
A high heat value
B low heat value
C net calorific value
D middle heat value

Answer: low heat value
Advertisement
3 Fuel oil consumption guarantees for I .C. engine are usually based on__________________?
A low heat value of oil
B high heat value of oil
C net calorific value of oil
D calorific value of fuel

Answer: high heat value of oil
4 All heat engines utilize_____________________?
A low heat value of oil
B high heat value of oil
C net claorific value of oil
D calorific value of fuel

Answer: low heat value of oil
5 The calorific value of gaseous fuels is expressed in terms of__________________?
A kcal
B kcal/kg
C kcal/m2
D kcal/m²

Answer: kcal/m²
6 Compression ratio of LC. engines is ___________________?
A the ratio of volumes of air in cylinder before compression stroke and after compression stroke
B volume displaced by piston per stroke and clearance volume in cylinder
C ratio of pressure after compression and before compression
D swept volume/cylinder volume

Answer: the ratio of volumes of air in cylinder before compression stroke and after compression stroke
7 Supercharging is the process of_____________________?
A supplying the intake of an engine with air at a density greater than the density of the surrounding atmosphere
B providing forced cooling air
C injecting excess fuel for raising more load
D supplying compressed air to remove combustion products fully

Answer: supplying the intake of an engine with air at a density greater than the density of the surrounding atmosphere
8 The fuel in diesel engine is normally injected at pressure of_________________?
A 5-10 kg/cm2
B 20-25 kg/cm2
C 60-80 kg/cm2
D 90-130 kg/cm2

Answer: 90-130 kg/cm2
9 The maximum temperature in the I.C. engine cylinder is of the order of ________________?
A 500- 1000°C
B 1000- 1500°C
C 1500-2000°C
D 2000-2500°C

Answer: 2000-2500°C
10 Crankcase explosion in I.C. engines usuall occurs as ___________________?
A first a mild explosion followed by a bi explosion
B first a big explosion followed by a mil explosion
C both mild and big explosions occi simultaneously
D never occurs

Answer: first a mild explosion followed by a bi explosion
11 The specific fuel consumption per BH hour for a petrol engine is approximately__________________?
A 0.15 kg
B 0.2 kg
C 0.25 kg
D 0.3kg

Answer: 0.25 kg
12 The inlet value of a four stroke cycle I.C engine remains open for nearly___________________?
A 180°
B 125°
C 235°
D 200°

Answer: 235°
13 If one cylinder of a diesel engine receives more fuel than the others, then for that cylinder the________________?
A scavenging occurs
B engine starts overheating
C exhaust will be smoky
D exhaust temperature will be high

Answer: scavenging occurs
14 It the temperature of intake air in IC engines is lowered, then its efficiency will_______________________?
A increase
B decrease
C remain same
D increase upto certain limit and then decrease

Answer: increase
15 For the same compression ratio_____________________?
A Otto cycle is more efficient than the Diesel
B Diesel cycle is more efficient’than Otto
C both Otto and Diesel cycles are, equally efficient
D compression ratio has nothing to do with efficiency

Answer: Otto cycle is more efficient than the Diesel
16 As a result of detonation in an I.C. engine, following parameter attains very high value _____________________?
A peak pressure
B rate of rise of pressure
C rate of rise of temperature
D peak temperature

Answer: rate of rise of pressure
17 Most high speed compression engines operate on __________________?
A Diesel cycle
B Otto cycle
C Dual combustion cycle
D Special type of air cycle

Answer: Dual combustion cycle
18 Which of the following medium is compressed in a Diesel engine cylinder __________________?
A air aione
B air and fuel
C air and lub oil
D fuel alone

Answer: air aione
19 In a typical medium speed, 4-stroke cycle diesel engine ___________________?
A fuelinjection starts at 10° before to dead center and ends at 20° after tor dead center
B fuel injection starts at top dead center and ends at 20° after top dead center
C fuel injection starts at just before top dead center and ends just after top deac center
D may start and end anywhere

Answer: fuelinjection starts at 10° before to dead center and ends at 20° after tor dead center
20 In diesel engine the diesel fuel injected into cylinder would burn instantly at about compressed air temperature of____________________?
A 250°C
B 500°C
C 1000°C
D 150CPC

Answer: 1000°C
Advertisement
Advertisement

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL