Advertisement

Indian National Congress MCQs | Indian National Congress Multiple Choice Questions and Answers

Advertisement
Questions
1 First session of the Indian National Congress was held under the presidency of:
A AO Hume
B Badruddin Tyabji
C JB Kriplani
D WC bannerjee

Answer: WC bannerjee
2 Who among the following presided the Lahore Session of Indian National Congress in 1909?
A Dadabhai Naoroji
B Rashbihari Ghosh
C Madan Mohan Malaviya
D Bishan Narayan Dar

Answer: Madan Mohan Malaviya
Advertisement
3 Who was the Viceroy of British India at the time of first session of the Congress?
A Lord Curzon
B Lord Dufferin
C Lord Mayo
D Lord Minto

Answer: Lord Dufferin
4 Who was selected as president of Khilafat Conference met at Delhi in 1919?
A Mahatma Gandhi
B Ali Jinnah
C Motilal Nehru
D Syed Ahmed Khan

Answer: Mahatma Gandhi
5 Death year of Dr. B.R. Ambedkar is –
A 1956
B 1965
C 1951
D 1953

Answer: 1956
6 Why the Haripura Congress in 1938 remains a milestone in Indian freedom struggle?
A Because In this congress all Indian leaders declared war against the British
B Because Jawaharlal Nehru was selected for the future PM of India
C Because congress introduced the idea of a planning commission
D Because people boycotted foreign goods and liquor

Answer: Because congress introduced the idea of a planning commission
7 Which viceroy of India passed the ‘Ancient Monuments Preservation Act‘?
A Lord Ripon
B Lord Curzon
C Lord Mountbatten
D Lord Chelmsford

Answer: Lord Curzon
8 Who among the following revolutionary gave the slogan ‘Inquilab Zindabad‘?
A Mahatma Gandhi
B Bipin Chandra Pal
C Bhagat Singh
D Syed Ahmed Khan

Answer: Bipin Chandra Pal
9 In which session of the Indian National Congress split into two part-Moderates and Extremists?
A Surat Session
B Nagpur Session
C Bombay Session
D Allahabad Session

Answer: Surat Session
10 In which session of Indian National Congress passes the resolution for Poorna Swaraj or complete independence?
A Madras
B Calcutta
C Lahore
D Delhi

Answer: Lahore
11 In which Session of the Indian National Congress the National Song Vande Mataram was sung for the first time?
A Madras Session of 1887
B Allahabad session of 1888
C Surat Session of 1907
D Calcutta session of 1896

Answer: Calcutta session of 1896
12 In which session of the Indian National Congress the National Anthem, Jana Gana Mana was sung for the first time?
A Badruddin Tyabji
B Rahimtulla M Sayani
C Rashbehari Ghosh
D Pandit Bishan Narayan Dar

Answer: Pandit Bishan Narayan Dar
13 Who was the president of Indian National Congress Session that was held in Jaipur after Independence?
A Pt. Jawaharlal Nehru
B Acharya JB Kriplani
C Dr. Pattabhi Sitaramayya
D Sarojini Naidu

Answer: Dr. Pattabhi Sitaramayya
14 What was the most important reason for Swadeshi and Boycott movement?
A Lord’s Curzon’s plan to partition of Bengal
B Curzon’s Plan to cut the effect of the growing popularity of the Indian National Congress
C Curzon’s plan to control the educational system of India
D ‘Drainage of Wealth from India to England

Answer: Lord Curzon’s plan to partition of Bengal
15 Arrange by correct sequence. (i) Rowlatt Act (ii) Gandhi Erwin Pact (iii) Morley Minto reforms (iv) Elbert Bill
A iv – iii – i – ii
B iv – ii – iii – i
C iv – iii – ii – i
D iii – i – ii – iv

Answer: iv – iii – i – ii
16 Which year British transferred the capital of India from Calcutta to Delhi?
A 1900
B 1930
C 1911
D 1912

Answer: 1911
17 Which institution was founded by Gandhi?
A Phoenix Ashram
B Vishwa Bharati
C Seva Ashram
D Jawaharlal Nehru university

Answer: Phoenix Ashram
18 Viceroy of India during Jallianwala Bagh Massacre –
A Lord Curzon
B Lord Chelmsford
C Lord Bentick
D Lord Minto

Answer: Lord Chelmsford
19 “I, therefore, want freedom immediately, this very night, before dawn if it can be had“. Who the great Indian leader said this line?
A Annie Besant
B Subhas Chandra Bose
C Ashutosh Mukherjee
D Mahatma Gandhi

Answer: Mahatma Gandhi
20 Which among the following revolutionaries was not hanged on the charge of the Kakori case?
A Ramprasad Bismil
B Ashfaquallah
C Manmatu Gupta
D Bhagat Singh

Answer: Bhagat Singh
Advertisement
Advertisement

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL