Advertisement

Medical Science Quiz | Medical Science MCQs and Answers

Advertisement
Advertisement
Questions
81 Pompe's disease is a type ___ glycogen storage disease.
A I
B II
C III
D IV

Answer: II
82 Which of the following is not a derivative of the amino acid (Tryptophan)?
A Melatonin
B Serotonin
C Creatine
D Niacin

Answer: Creatine
Advertisement
83 The brachiocephalic artery divides to form the right common carotid and the ____ ____ artery.
A Left subclavian
B Right subclavian
C Left common carotid
D Right thoracic artery

Answer: Right subclavian
84 Which of the following is the first branch off the aortic arch?
A Common carotid
B Brachiocephalic
C Right Subclavian
D Thoracic

Answer: Brachiocephalic
85 Which of the following is not an activated carrier?
A ATP
B SAM
C TPP
D GMP

Answer: GMP
86 Which of the following is not a characteristic of S-adenosyl-methionine?
A May be associated phosphocreatine
B Considered a rate limiting enzyme of glycolysis
C Aids in the transfer of methyl
D Byproduct of Methionine and ATP combination

Answer: Considered a rate limiting enzyme of glycolysis
87 Which of the following is not a characteristic of the Southern blot?
A DNA hybridization
B Use of a filter and film combination
C Activated by antigen/antibody reactions
D Uses a DNA sample

Answer: Activated by antigen/antibody reactions
88 Which of the following is not a characteristic of Sickle Cell Anemia?
A More common in African Americans
B Autosomal dominant
C Mutation in beta-globin
D Intense chronic pain

Answer: Autosomal dominant
89 Which of the following is not a characteristic of Fabry's disease?
A X-linked disease
B Low levels of alpha-galactosidase A
C Profound muscular weakness
D Increased levels of ceramide trihexoside

Answer: Profound muscular weakness
90 Which of the following is not a characteristic of Krabbe's disease?
A Autosomal recessive condition
B Spasticity
C Nausea
D Optic nerve deficits

Answer: Nausea
91 Which of the following is not a characteristic of Hurler's syndrome?
A Autosomal recessive condition
B Associated with delayed mental development
C Spasticity
D Corneal deficits

Answer: Spasticity
92 Which of the following is a characteristic of the Hardy-Weinberg law?
A Mating between species occurs at a set rate.
B Migration is a considerable factor.
C Mutation occurs at the locus
D Genotype selection does not occur at the locus

Answer: Genotype selection does not occur at the locus
93 _____ nerves can be found joining the SA and AV nodes in the heart.
A Accelerator
B Phrenic
C Thoracic
D Gastric

Answer: Accelerator
94 Pulse pressure (pp) is considered the _____.
A Difference between the systolic and diastolic pressure
B The sum of the systolic and diastolic pressure
C The inverse of the blood pressure
D Half of the systolic pressure

Answer: Difference between the systolic and diastolic pressure
95 Inside the cranial cavity the vertebral arteries form the ____ artery.
A Basilar
B Common Carotid
C MCA
D PCA

Answer: Basilar
96 Which of the following is not considered a tributary of the portal vein?
A Inferior mesenteric vein
B Splenic vein
C Left gastric vein
D Subclavian vein

Answer: Subclavian vein
97 Which of the following is not considered a major branch off of the femoral artery?
A Superficial pudendal arteries
B Deep external pudendal arteries
C Superficial circumflex iliac artery
D Deep circumflex iliac artery

Answer: Deep circumflex iliac artery
98 Which of the following is not considered a major branch off of the abdominal aorta?
A Phrenic artery
B Common iliac artery
C Gonadal artery
D Mediastinal artery

Answer: Mediastinal artery
99 Which of the following is not considered a major branch off of the descending thoracic aorta?
A Mediastinal artery
B Renal artery
C Bronchial artery
D Posterior intercostals artery

Answer: Renal artery
100 Which of the following arteries creates the left spenic, hepatic and gastric arteries?
A Left sacral artery
B Celiac artery
C Suprarenal artery
D Phrenic artery

Answer: Celiac artery