Advertisement

Medical Science Quiz | Medical Science Multiple Choice Questions and Answers

Advertisement
Advertisement
Questions
1 Which of the following is not considered a loop diuretic?
A Bumetadine (BUMEX)
B Furosemide (LASIX)
C Chlorthiazide (DIURIL)
D Ethacrynic Acid (EDECRIN)

Answer: Chlorthiazide (DIURIL)
2 Which of the following is an effect of a diuretic?
A Decreased Cardiac Output
B Increased fluid volume
C Increased sodium re-absorption
D Increased chloride ion re-absorption

Answer: Decreased Cardiac Output
Advertisement
3 The release of Angiotension II causes which of the following to occur?
A Increased filtration rate
B Decreased glomerular hydrostatic pressure
C Increase synthesis of Vitamin E
D Increased release of erythropoietin

Answer: Increased filtration rate
4 Each kidney contains approximately ______ nephrons.
A 10 million
B 1 million
C 100, 000
D 10, 000

Answer: 1 million
5 Which of the following is not associated with the role of the kidneys?
A Release of erythropoietin (hormone)
B Release of renin (enzyme)
C Release of Vitamin E
D Activate Vitamin D

Answer: Release of Vitamin E
6 ADH has which of the following effects on the distal convoluted tubule?
A Decrease water re-absorption
B Increase water re-absorption
C Decrease the concentration of urine
D Increase the urine volume

Answer: Increase water re-absorption
7 The one of the functions occurring at the distal convoluted tubule in the kidney is?
A Passive secretion of hydrogen ions
B Passive secretion of potassium ions
C Limited re-absorption of water
D No re-absorption of sodium

Answer: Passive secretion of potassium ions
8 Which of the following is not considered a component of kidney stones?
A Calcium phosphate
B Uric Acid
C Calcium oxalate
D HCO3

Answer: HCO3
9 When glucose if found in urine it is called _____.
A Glucosuria
B Uremia
C Ureteritis
D Glucose intolerance

Answer: Glucosuria
10 Which of the following is not considered a part of the male urethra?
A Prostatic
B Membranous
C Vasapore
D Penile

Answer: Vasapore
11 The primary function of the descending loop of Henle in the kidney is?
A Reabsorption of sodium ions
B Reabsoption of water by osmosis
C Secretion of hydrogen ions
D Secretion of potassium ions

Answer: Reabsoption of water by osmosis
12 Capillary loops located in the medulla are also known as _________.
A Vasa recta
B Urea collectors
C Trigone
D Macula densa

Answer: Vasa recta
13 Which of the following match with the definition: a poor output of urine?
A Oliguria
B Pyruia
C Enuresis
D Diuresis

Answer: Oliguria
14 The micturition reflex center is located in the _____.
A Pons
B Midbrain
C Lumbar plexus
D Sacral plexus

Answer: Sacral plexus
15 The middle layer of the urinary bladder is identified as ___________.
A Mucous coat
B Submucous coat
C Muscular Coat
D Sphincter Coat

Answer: Submucous coat
16 The primary function of the ascending loop of Henle in the kidney is?
A The active re-absorption of sodium
B The active re-absorption of chloride ions
C The passive re-absorption of potassium
D The passive re-absorption of urea

Answer: The active re-absorption of chloride ions
17 Which is found in the highest concentration in the urine?
A Uric acid
B Urea
C Glucose
D Creatinine

Answer: Urea
18 Which of the following is not in the sequence of proper kidney blood flow? The starting point is the renal artery and the finishing point is the renal vein.
A Arciform artery
B Afferent arteriole
C Interlobar vein
D Arciform vein

Answer: Interlobar vein
19 Juxtaglomerular cells combine with _______ cells to form the juxtagomerular apparatus in the kidney.
A Macula densa
B Renal pelvis
C Nephron
D Renal sinus

Answer: Macula densa
20 The renal medulla is composed of tissue called ______.
A Renal pyramids
B Nephrons
C Renal sinus
D Renal pelvis

Answer: Renal pyramids