Advertisement

Medical Science Quiz | Medical Science Short Questions and Answers

Advertisement
Advertisement
Questions
41 Pompe's disease is a type ___ glycogen storage disease.
A I
B II
C III
D IV

Answer: II
42 Which of the following is not a derivative of the amino acid (Tryptophan)?
A Melatonin
B Serotonin
C Creatine
D Niacin

Answer: Creatine
Advertisement
43 How many ATP are required to transform pyruvate into glucose?
A 5
B 6
C 7
D 8

Answer: 6
44 The end product of the TCA cycle produces ____ NADH.
A 3
B 4
C 5
D 6

Answer: 3
45 Which of the following is not an activated carrier?
A ATP
B SAM
C TPP
D GMP

Answer: GMP
46 Which of the following is not a characteristic of S-adenosyl-methionine?
A May be associated phosphocreatine
B Considered a rate limiting enzyme of glycolysis
C Aids in the transfer of methyl
D Byproduct of Methionine and ATP combination

Answer: Considered a rate limiting enzyme of glycolysis
47 Which of the following is not a characteristic of the Southern blot?
A DNA hybridization
B Use of a filter and film combination
C Activated by antigen/antibody reactions
D Uses a DNA sample

Answer: Activated by antigen/antibody reactions
48 Which of the following is not a characteristic of Sickle Cell Anemia?
A More common in African Americans
B Autosomal dominant
C Mutation in beta-globin
D Intense chronic pain

Answer: Autosomal dominant
49 Which of the following is not a characteristic of Fabry's disease?
A X-linked disease
B Low levels of alpha-galactosidase A
C Profound muscular weakness
D Increased levels of ceramide trihexoside

Answer: Profound muscular weakness
50 Which of the following is not a characteristic of Krabbe's disease?
A Autosomal recessive condition
B Spasticity
C Nausea
D Optic nerve deficits

Answer: Nausea
51 Which of the following is not a characteristic of Hurler's syndrome?
A Autosomal recessive condition
B Associated with delayed mental development
C Spasticity
D Corneal deficits

Answer: Spasticity
52 Which of the following is a characteristic of the Hardy-Weinberg law?
A Mating between species occurs at a set rate.
B Migration is a considerable factor.
C Mutation occurs at the locus
D Genotype selection does not occur at the locus

Answer: Genotype selection does not occur at the locus
53 Down syndrome is directly linked to a genetic abnormality of chromosome?
A XXII
B XXI
C XIIX
D XV

Answer: XXI
54 Which of the following divisions of cell growth precedes Mitosis in the cell cycle?
A G
B G
C S
D G0

Answer: G
55 Which of the following is the approximate prevalence ratio for cystic fibrosis?
A 1: 25, 000
B 1: 5, 000
C 1: 2, 000
D 1: 800

Answer: 1: 2, 000
56 Which of the following characterizes a Western blot?
A Antibody/protein hybridization
B DNA/RNA combination
C RNA transcription
D Polymerase chain reaction

Answer: Antibody/protein hybridization
57 Which of the following is paired correctly?
A A-G
B C-G
C A-U
D G-T

Answer: C-G
58 Which of the following is not considered a pyrimidine?
A C
B T
C U
D G

Answer: G
59 Which of the types of RNA is the smallest?
A mRNA
B tRNA
C rRNA
D None

Answer: tRNA
60 Which of the following is the mRNA start codon in most cases?
A UAA
B AGU
C AUG
D UGA

Answer: AUG