Advertisement

Metallurgy Test Quiz | Metallurgy Test Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers

Advertisement
Questions
1 Corrosion fatigue is a combined effect of _____
A Corrosive environment and mechanical stresses
B Cyclic loading and corrosion
C Velocity and mechanical stresses
D None of the above

Answer: Cyclic loading and corrosion
2 Which of the following corrosions are caused due to velocity of fluid flow in pipes?
A Bimetal corrosion
B Cavitation corrosion
C Galvanic corrosion
D Intergranular corrosion

Answer: Cavitation corrosion
Advertisement
3 Which type of chemical reaction is observed at cathode, in electrochemical corrosion?
A Oxidation reaction
B Peretectic reaction
C Reduction reaction
D None of the above

Answer: Reduction reaction
4 What is meant by corrosion?
A Chemical reaction between anode, cathode and electrolyte, which leads to loss of metal
B Deterioration of metals due to reaction with its environment
C Both a. and b.
D None of the above

Answer: Both a. and b.
5 Chemical action during corrosion converts metal into metallic component as ________
A hydroxide
B oxide
C sulphate
D all of the above

Answer: all of the above
6 In which of the following methods, surface of a steel component becomes hard due to phase transformation austenite to martensite?
A Carbonitriding
B Flame hardening
C Both a. and b.
D None of the above

Answer: Flame hardening
7 Which of the following methods measure hardenability of a metal?
A Brinell hardness method
B Gross Man's method
C Rockwell hardness method
D All of the above

Answer: Gross Man's method
8 Which of the following processes permit the transformation of austenite to martensite, throughout the cross-section of a component without cracking or distortion?
A Martempering
B Marquenching
C Both a. and b.
D None of the above

Answer: Both a. and b.
9 The process of decomposing martensitic structure, by heating martensitic steel below its critical temperature is called as _______
A Austenitizing
B Quenching
C Tempering
D None of the above

Answer: Tempering
10 Which transformation starts after the nucleation of ferrite phase?
A Bainite transformation
B Pearlite transformation
C Both a. and b.
D None of the above

Answer: Bainite transformation
11 Which of the following statements is/are true about Iron in Iron-Carbon equilibrium diagram ?

1. It is soft and ductile

2. It is allotropic in nature

3. It is magnetic above curie temperature

4. Below the temperature of 1539 oC, iron is in liquid state

A 1 and 2
B 2 and 3
C 3 and 4
D All of the above

Answer: 1 and 2
12 In Iron-Carbon equilibrium diagram, at which temperature cementite changes from ferromagnetic to paramagnetic character?
A 190 oC
B 210 oC
C 276 oC
D None of the above

Answer: 210 oC
13 Which of the following phases has a complex orthorhomic crystal structure?
A δ-ferrite
B α-ferrite
C Austenite
D Cementite

Answer: Cementite
14 What is the crystal structure of δ-ferrite?
A Body centered cubic structure
B Face centered cubic structure
C Orthorhomic crystal structure
D None of the above

Answer: Body centered cubic structure
15 Austenite phase in Iron-Carbon equilibrium diagram _______
A is face centered cubic structure
B has magnetic phase
C exists below 727 oC
D all of the above

Answer: is face centered cubic structure
16 The cooling curve formed when a material is solidified due to latent heat of fusion is called as ______.
A Undercooling
B Solidification
C Thermal arrest
D Thermometry

Answer: Thermal arrest
17 What is meant by recalescence in cooling curves?
A Time required for liquefying solid components
B Time required for completely solidifying the casted components
C The cooling curve formed due to latent heat of fission
D Liberated heat increases temperature of an under cooled liquid metal during nucleation

Answer: Liberated heat increases temperature of an under cooled liquid metal during nucleation
18 In microscopy, which illumination parameter is used for producing images with dark non-flat structure and bright back ground?
A Bright field illumination
B Dark field illumination
C Both a. and b.
D None of the above

Answer: Bright field illumination
19 The study of metallographic includes ____
A alloy constituents
B failure analysis
C metal structure
D all of the above

Answer: all of the above
20 In metallography, microscopic method provides information about _____
A impurities in a metal
B location and extent of segregation
C uniformity of structure
D all of the above

Answer: impurities in a metal
Advertisement
Advertisement

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL