Advertisement

NMR Spectroscopy MCQs | NMR Spectroscopy Multiple Choice Questions and Answers

Advertisement
Questions
1 NMR spectroscopy is used for determining structure in which of the following materials?
A Radioactive materials
B Insoluble chemical compounds
C Liquids
D Gases

Answer: Liquids
2 NMR spectrometer provides ____________ and _____________ method of determining structure in soluble chemical compounds.
A Accurate, destructive
B Accurate, non-destructive
C Inaccurate, destructive
D Inaccurate, non-destructive

Answer: Accurate, non-destructive
Advertisement
3 In NMR spectroscopy, the spinning nuclei in strong magnetic field must be irradiated by which of the following?
A Perpendicular and stronger field
B Perpendicular and weaker field
C Parallel and stronger field
D Parallel and weaker field

Answer: Perpendicular and weaker field
4 Interaction between matter and electromagnetic radiation can be observed by subjecting a substance to magnetic fields in which of the following manner?
A Both fields should be stationary
B Both fields should be varying
C One field should be stationary and the other should be varying
D It must be subjected to only one field

Answer: One field should be stationary and the other should be varying
5 The amount of energy available in radio frequency radiation is sufficient for which of the following?
A Excite an atom
B Vibrate an atom
C Vibrate a molecule
D Affect the nuclear spin of an atom

Answer: Affect the nuclear spin of an atom
6 If the number of protons or neutrons is even the spin of the nucleus will be which of the following?
A Integral spin
B Half integral spin
C Zero spin
D Positive spin

Answer: Zero spin
7 All hydrogen atoms
A have the same resonance frequency
B resonate at different frequencies depending on their environment
C are attached to carbon
D resonate at about the same frequency as carbon

Answer: resonate at different frequencies depending on their environment
8 Better understanding of the nuclei is possible,
A with the help of wavelength spectrum
B with the help of frequencies ranges
C with the help of a mathematical translator called the fourier transfer algorithm
D none of the above

Answer: with the help of a mathematical translator called the fourier transfer algorithm
9 Coupling causes the peaks in 1H NMR spectra to be split into
A two peaks
B multiple peaks equal to the number of hydrogens on surrounding atoms
C multiple peaks equal to the number of surrounding carbon atoms
D multiple peaks equal to the number of hydrogen on surrounding atoms, plus one

Answer: multiple peaks equal to the number of hydrogen on surrounding atoms, plus one
10 What is used to cool the superconducting coil?
A Hydrogen
B Ice
C Dry ice
D Liquid helium

Answer: Liquid helium
11 What is shielding in NMR?
A Using a curved piece of metal to block an opponents attack
B Putting metal around an Rf source
C When the magnetic moment of an atom blocks the full induced magnetic field from surrounding nuclei
D Blocking parts of a molecule from Rf radiation

Answer: When the magnetic moment of an atom blocks the full induced magnetic field from surrounding nuclei
12 The difference between the field necessary for resonance in the sample and in some arbitrary chosen compound is which of the following?
A Field shift
B Matrix effects
C Chemical shift
D Resonance shift

Answer: Chemical shift
13 If the number of protons or neutrons is even the spin of the nucleus will be which of the following?
A Integral spin
B Half integral spin
C Zero spin
D Positive spin

Answer: Zero spin
14 Nuclei having either the number of protons or neutrons as odd have _______ spin.
A Integral spin
B Half integral spin
C Zero spin
D Positive spin

Answer: Half integral spin
15 In NMR spectroscopy, the spinning nuclei in strong magnetic field must be irradiated by which of the following?
A Perpendicular and stronger field
B Perpendicular and weaker field
C Parallel and stronger field
D Parallel and weaker field

Answer: Perpendicular and weaker field
16 NMR spectrometer provides ____________ and _____________ method of determining structure in soluble chemical compounds.
A Accurate, destructive
B Accurate, non-destructive
C Inaccurate, destructive
D None of the above

Answer: Accurate, non-destructive
17 NMR is the study of absorption of __________ by nuclei in a magnetic field?
A Radioactive radiation
B IR radiation
C Radio frequency radiation
D Microwaves

Answer: Radio frequency radiation
18 NMR spectroscopy is used for determining structure in which of the following materials?
A Radioactive materials
B Insoluble chemical compounds
C Liquids
D Gases

Answer: Liquids
19 The distance between the centers of the peaks of doublet is called as?
A Coupling constant
B Spin constant
C Spin-spin coupling
D Chemical shift

Answer: Coupling constant
20 NMR is the study of absorption of __________ by nuclei in a magnetic field?
A Radioactive radiation
B IR radiation
C Radio frequency radiation
D Microwaves

Answer: Radio frequency radiation
Advertisement
Advertisement

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL