Advertisement

Odisha General Knowledge Quiz | Odisha General Knowledge Short Questions and Answers

Advertisement
Advertisement
Questions
41 Which is the Odisha state Bird?
A Great hornbill
B Cardinal
C Blue jay
D Black francolin

Answer: Blue jay
42 Total Numbers of Dams in Odisha
A 7
B 9
C 10
D None of These

Answer: 7
Advertisement
43 On which river is the Hirakud Dam built?
A Indus
B Mahanadi River
C Tapti
D None of These

Answer: Mahanadi River
44 On which river is the Mandira Dam built?
A Sindh
B Sankha River
C Yamuna
D None of These

Answer: Sankha River
45 On which river is the Patora Dam built?
A Mahanadi
B Gomti
C Jonk River
D None of These

Answer: Jonk River
46 Patora Dam is situated in-
A Puri
B Nabarangpur
C Khordha
D Nuapada

Answer: Nuapada
47 Hirakud Dam is situated in-
A Sambalpur
B Khordha
C Malkangiri
D Koraput

Answer: Sambalpur
48 Total Number of National Park In Odisha
A 5
B 2
C 9
D None of These

Answer: 2
49 Total Number of Wildlife Sanctuary In Odisha
A 24
B 19
C 19
D None of These

Answer: 19
50 The Baisipalli Wildlife Sanctuary is located at?
A Boudh
B Nayagarh
C Puri
D None of these

Answer: Nayagarh
51 The Baisipalli Wildlife Sanctuary is located at?
A Boudh
B Puri
C Nayagarh
D None of these

Answer: Nayagarh
52 The Bhitarkanika National Park is located at?
A Kerala
B Odisha
C Rajasthan
D None of These

Answer: Odisha
53 The Chandaka Dampara Wildlife Sanctuary is located at?
A bhubaneswar
B Khurda
C Angul
D Cuttak

Answer: bhubaneswar
54 The NANDANKANAN National Park is located at?
A Dehradun
B Bhubaneswar
C Jaipur
D None of these

Answer: Bhubaneswar
55 Who was the First CM Of Odisha
A Harekrushna Mahatab
B Biju Patnaik
C Biren Mitra
D None of These

Answer: Harekrushna Mahatab
56 Who was the Third CM Of Odisha
A Biswanath Das
B Biju Patnaik
C Biren Mitra
D None of These

Answer: Biju Patnaik
57 What is the capital of Odisha?
A Bhubaneswar
B Mumbai
C Hydarabad
D Dehradun

Answer: Bhubaneswar
58 What is the name of classical dance of Orissa ?
A Manipuri
B Kathakali
C Odissi
D Kuchipudi

Answer: Odissi
59 What is the former capital of Orissa
A Cuttack
B Patna
C Bhubaneswar
D Shimla

Answer: Cuttack
60 Which state is to the West of Odisha?
A Chhattisgarh-State
B Goa State-
C Jharkhand-State
D None of these

Answer: Chhattisgarh-State