Advertisement

People and Environment MCQs | People and Environment Multiple Choice Questions and Answers

Advertisement
Questions
1 Which of the following pollutants can cause cancer in humans?
A Ozone
B Mercury
C Lead
D Pesticides

Answer: Pesticides
2 Which of the following phenomena is not a natural hazard?
A Chemical contamination
B Landslide
C Wildfire
D Lightning

Answer: Chemical contamination
Advertisement
3 At present, in terms of per capita energy consumption (kWh/year), identify the correct sequence.
A Russia > China > Brazil > India
B China > Russia > Brazil > India
C Brazil > Russia > China > India
D Russia > China > India > Brazil

Answer: Russia > China > Brazil > India
4 Identify the air pollutant in urban areas which irritates eyes and also respiratory tract of human beings.
A Surface ozone
B Oxides of nitrogen
C Particulate matter
D Carbon monoxide

Answer: Surface ozone
5 Indian government’s target of producing power from biomass by the year 2022, is
A 15 MW
B 10 MW
C 50 MW
D 25 MW

Answer: 10 MW
6 The dominant source of pollution due to oxides of nitrogen (NOX) in urban areas is
A Road Transport
B Power Plants
C Commercial Sector
D None of these

Answer: Road Transport
7 In which country, the recent international agreement on phasing out Hydro Fluoro Carbons (HFCs) was signed?
A Algeria
B South Africa
C Morocco
D Rwanda

Answer: Rwanda
8 Which of the following natural hazards is not hydro-meteorological?
A Tsunami
B Tropical cyclone
C Sea erosion
D Snow avalanche

Answer: Tsunami
9 Which of the following pollutant gases is not produced both naturally and as a result of industrial activity?
A Chlorofluoro carbons
B Carbon dioxide
C Nitrous oxide
D Methane

Answer: Chlorofluoro carbons
10 In terms of their contribution to the total power generation in India, identify the correct sequence of energy sources - Thermal Power Plants (TPP), Large Hydropower Projects (LHP), Nuclear Energy (NE) and Renewable Energy (RE) which includes solar energy, wind energy, biomass and small hydropower projects.
A TPP > RE > LHP > NE
B LHP > TPP > NE > RE
C TPP > LHP > RE > NE
D LHP > TPP > RE > NE

Answer: TPP > RE > LHP > NE
11 Which of the following is considered as major source of pollution in rivers of India?
A Untreated sewage
B Unregulated small scale industry
C Agricultural run-off
D Thermal power plants

Answer: Untreated sewage
12 What is called for the chemicals which emit with vinyl floors?
A Phthalates
B Chorines
C Pathogens
D Vinyl oxidize

Answer: Phthalates
13 Which one of the following organization dedicated to protecting human health from environmental harms?
A Ecological Protection Organization
B Environmental and Scientific Science
C Environment and Human Health
D None of these

Answer: Environment and Human Health
14 Which one of the following cause harm to human health?
A Using of pesticides
B Protecting forests
C Organic farming
D Using solar vehicles

Answer: Using of pesticides
15 What is the other name for infectious diseases?
A Communicable diseases
B Non-transmissible diseases
C Non-communicable diseases
D Heredity diseases

Answer: Communicable diseases
16 What is called the term which refers to an unhealthful intake of dietary nutrients?
A Healthy food
B Nutritious food
C Malnutrition
D Foul food

Answer: Malnutrition
17 How do pollutants reach humans?
A Rashtriya Janta Dal
B Pollutants never reach to humans
C By internal factors
D There is nothing called pollutants

Answer: By external factors
18 Which one of the following can cause breast cancer in women?
A Using antiperspirant
B Breastfeeding
C Eating healthy food
D Being physically fit

Answer: Using antiperspirant
19 Vermicomposting is done by
A Fungus
B Bacteria
C Worms
D Animals

Answer: Worms
20 Animal(s) which is/are active at night.
A Owl
B Rat
C Cockroach
D All The Above

Answer: All The Above
Advertisement
Advertisement

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL