Advertisement

Pharmacology Quiz | Pharmacology Objective Type Choice Questions and Answers

Advertisement
Advertisement
Questions
21 Which of the following is a feature of Vancomycin-resistant enterococci?
A cause resistant infective diarrhoea
B produce an enzyme that inactivates vancomycin
C may be found in healthy community volunteers not recently hospitalized
D high dose ampicillin is the treatment of choice

Answer: may be found in healthy community volunteers not recently hospitalized
22 A 35 year old woman with alcoholic cirrhosis is admitted with deteriorating encephalopathy and abdominal discomfort. An ascitic tap revealed a polymorphonuclear cell count of 350 cells per mm3. Which of the following is the most appropriate therapy?
A Intravenous amoxicillin
B Intravenous cefotaxime
C Intravenous metronidazole
D Oral neomycin

Answer: Intravenous cefotaxime
Advertisement
23 With which of the following is hyperprolactinaemia associated?
A Cabergoline therapy
B Depression
C Fluoxetine therapy
D Hyperthyroidism

Answer: Fluoxetine therapy
24 Cannabinoids. Which is the incorrect statement?
A Bioavailability after oral administration is about 16%
B Inhibit eicosanoid synthesis
C Lower intraocular pressure
D Naloxone blocks the antinociceptive actions of cannabinoids

Answer: Bioavailability after oral administration is about 16%
25 A previously fit, 30-year-old female presents with a four day history of intractable pruritus and urticaria. What is the most appropriate initial management?
A Chlorpheniramine
B Prednisolone
C Ranitidine
D Topical hydrocortisone

Answer: Chlorpheniramine
26 A 74-year-old man with a thirty year history of psoriasis presented with generalised erythroderma of 3 days duration. Examination reveals him to be shivering but otherwise is well. He was treated as an inpatient with emollients and attention to fluid replacement and temperature control but failed to improve after five days. What is the most appropriate next treatment?
A Oral hydroxychloroquine
B Oral methotrexate
C Oral prednisolone
D Topical coal tar

Answer: Oral methotrexate
27 A young woman has acne and is taking oral medication. She develops polyarthritis and raised liver enzyme tests. Investigations show AST 95 413 ALT 170 bilirubin 16

antinuclear antibodies strongly positive at 1/640, negative at 1/20

Which of the following drugs is she most likely to have been prescribed?
A erythromycin
B isotretinoin
C minocycline
D oxytetracycline

Answer: minocycline
28 Which of the following is a true of cutaneous anthrax?
A causes a black eschar which overlies pus
B lesions are usually painful and tender
C lesions are associated with marked oedema
D Mortality is approximately 20% despite antibiotic therapy

Answer: lesions are associated with marked oedema
29 75 year old man was admitted after been found collapsed in a garden shed surrounded by a number of empty containers. On clinical examination the patient had small pupils, a heart rate of 50 beats per minute, and was frothing at the mouth. What is the most likely diagnosis?
A Creosote poisoning.
B Glyphosate poisoning.
C Organophosphorus poisoning.
D Paraquat poisoning.

Answer: Organophosphorus poisoning.
30 A 2 week old male child is brought to casualty by his concerned parents with diarrhoea and vomiting. He is the first child of a young couple. Examination reveals few features besides obvious dehydration. He is noted to have a penile length of 3.5cms. Which of the following is the most appropriate inital treatment for this patient?
A Cow's milk allergy is the most likely diagnosis
B gluten-enteropathy should be excluded
C Requires urgent treatment with oral steroids
D Requires urgent treatment with IV normal saline

Answer: Requires urgent treatment with IV normal saline
31 Which of the following is true regarding the action of Clopidogrel?
A It inhibits cyclo-oxygenase
B It is an ADP receptor antagonist
C It is a glycoprotein IIb/IIIa inhibitor
D It is a selective factor Xa inhibitor

Answer: It is an ADP receptor antagonist
32 You are an occupational health physician and have been asked by an anxious employee about contraindications to pertussis immunisation. Which of the following is a contraindication?
A Eczema
B Cow's milk protein intolerance.
C Fever to 39.5°C following the first dose.
D Redness of >2.5cm at the injection site after the first dose.

Answer: Fever to 39.5°C following the first dose.
33 A 68-year-old lady with mitral valve disease and atrial fibrillation is taking warfarin. Lately her INR has fallen and the dose of warfarin has had to be increased. Which of the following new treatments may account for this change?
A Allopurinol
B Amiodarone
C Clarithromycin
D St John's wort

Answer: St John's wort
34 A 25 year old male homosexual is admitted with dyspnoea and weight loss of 2 months duration. He is diagnosed with Pneumocystis pneumoniae due to AIDS. Which of the following concerning Pneumocystis pneumonia is true?
A May have an extra pulmonary presentation
B is always associated with X-ray changes
C is caused by a bacterium
D elevated serum antibodies to P. carinii helpful diagnostically

Answer: May have an extra pulmonary presentation
35 A 44 year old male with Child's grade C cirrhosis presented with haematemesis. Which one of the following drugs, administered intravenously, would be the most appropriate, immediate, treatment?
A Isosorbide dinitrate.
B Omeprazole.
C Propranolol
D Somatostatin

Answer: Somatostatin
36 Which of the following is true concerning oral hypoglycaemic agents?
A Acarbose promotes insulin secretion in response to meals
B Chlorpropamide induces liver enzymes
C Glibenclamide is excreted unchanged by the kidney
D Metformin inhibits hepatic gluconeogenesis

Answer: reference and output
37 In which of the following cases would the level of the second drug (or its effect) become elevated by adding the first?
A Erythromycin : theophylline
B Phenytoin : ethynoloestrodial
C Ranitidine : cortiocosteroid
D Rifampicin : warfarin

Answer: Erythromycin : theophylline
38 Which of the following is a contraindication to immunisation?
A Infantile eczema requiring topical steroids.
B Oral poliomyelitis vaccine to a child on oral steroids.
C A history of prolonged jaundice.
D A child with congenital adrenal hyperplasia on oral cortisone.

Answer: Oral poliomyelitis vaccine to a child on oral steroids.
39 A 30-year-old man presents to the Accident and Emergency Department with a history of drug overdose. He is known to be repeatedly admitted with similar episodes of self-harm. On this occaision he is drowsy and has prominent hypersalivation. Which of the following agents, found on his person, is the likely cause?
A Chlormethiazole
B Cocaine
C Dothiepin
D L-dopa

Answer: Chlormethiazole
40 A 43 year old woman with atopic dermatitis (atopic eczema) presented with an acute generalized exacerbation of her disease. She was admitted to hospital but failed to improve with emollients, topical betamethasone-17-valerate and oral antihistamine. Which one of the following drugs is the most appropriate treatment?
A Acitretin
B Amoxycillin
C Ciclosporin
D Colchicine

Answer: Ciclosporin