Advertisement

Pharmacology Quiz | Pharmacology MCQs and Answers

Advertisement
Advertisement
Questions
81 A 40-year-old man attending a routing screening has a blood pressure of 166/100 mmHg. Two weeks later his blood pressure was 150/90 mmHg. He does not smoke. He drinks 35 units alcohol / week. His body mass index (BMI) is 30 kg/m2 (20 - 25). What is the best management strategy?
A amlodipine
B atenolol
C bendrofluazide
D lifestyle advice

Answer: lifestyle advice
82 The anticonvulsant Levetiracetecam
A Is used as monotherapy for the treatment of generalised convulsions
B Acts via the GABA receptor
C Is associated with induction of hepatic cytochrome p450 enzymes
D Is well absorbed via the oral route

Answer: Is well absorbed via the oral route
Advertisement
83 A 19 year old female presents with acute breathlessness. She has had asthma for approximately 3 years and recently commenced new therapy. Which agent may be responsible for this exacerbation?
A Salmeterol
B Theophylline
C Beclomethasone
D Ipratropium bromide

Answer: Salmeterol
84 A 65-year-old was advised to start oral digoxin at a dose of 250 µg daily. His physician explained that the full effect of this treatment would not be apparent for at least a week. Which one of the following pharmacokinetic variables did the physician use to give this explanation?
A bioavailablity
B half-life
C plasma protein binding
D renal clearance

Answer: half-life
85 An 18-year-old woman is admitted after taking drugs at a night-club. Which of the following features suggest she had taken Ecstasy (MDMA)?
A A pyrexia of 40°C
B hypernatraemia
C hypokalaemia
D metabolic acidosis

Answer: A pyrexia of 40°C
86 A 60-year-old Chinese man has been started on quinine for leg cramps by his General Practitioner. He presents, a week later, with 5 days of darkened urine and 2 days of increasing breathlessness, back pain and fatigue. Investigations show a haemoglobin of 7.0 g/dl and raised reticulocyte count. Which of the following best explain this drug reaction?
A autoimmune haemolytic anaemia
B glucose-6-phosphate dehydrogenase deficiency
C hereditary spherocytosis
D pyruvate kinase deficiency

Answer: glucose-6-phosphate dehydrogenase deficiency
87 The antibiotic combination Quinipristin and Dalfopristin are
A effective against resistant mycobacterium TB.
B indicated in subjects with chronic renal impairment.
C particularly effective in the treatment of pseudomonas infection in Cystic fibrosis.
D Effective against multi-resistant Staph Aureus

Answer: Effective against multi-resistant Staph Aureus
88 Which of the following relate to Dopa-decarboxylase inhibitors?
A enhance the effect of levodopa on the substantia nigra
B reduce the extracerebral complications of L-dopa therapy
C have anticholinergic activity
D should not be given in combination with dopamine agonists

Answer: reduce the extracerebral complications of L-dopa therapy
89 Which statement is true regarding Gabapentin?
A is a potent hepatic enzyme inducer
B side effects typically include visual field defects with long-term use
C therapy is best monitored through measuring plasma concentrations
D requires dose adjustment in renal disease

Answer: requires dose adjustment in renal disease
90 A 45 year old female presents with a 6 month history of exertional dyspnoea and is diagnosed with pulmonary fibrosis. Over the last one year she has received a variety of medications. Which of the following drugs could be responsible?
A Dexamethasone
B Ibuprofen
C nalidixic acid
D sulphasalazine

Answer: sulphasalazine
91 A 60-year-old man with a past history of controlled hypertension presents with acute onset weakness of his left arm, that resolved over 12 hours. He had suffered two similar episodes over the last three months. Examination reveals a blood pressure of 132/82 mmHg and he is in atrial fibrillation with a ventricular rate of 85 per minute. CT brain scan is normal. What is the most appropriate management?
A amiodarone
B aspirin
C digoxin
D warfarin

Answer: warfarin
92 56 year old male with left ventricular systolic dysfunction was dyspnoeic on climbing stairs but not at rest. The patient was commenced on ramipril and frusemide. Which one of the following drugs would improve the patient's prognosis?
A Amiodarone
B Amlodipine
C Bisoprolol
D Digoxin

Answer: Bisoprolol
93 A 70 year old male was receiving amiodarone 200 mg daily for intermittent atrial fibrillation. However, he was aware of tiredness and lethargy. He appeared clinically euthyroid with no palpable goitre.

Investigations revealed:

Serum free T4 23pmol/L (9-26)

Serum total T3 0.8 nmol/L (0.9-2.8)

Serum TSH 8.2 mU/L (<5)

Which of the following statements would explain these results?
A Abnormal thyroxine binding globulin
B Amiodarone-induced hypothyroidism
C 'sick euthyroid' syndrome
D Spontaneous hypothyroidism

Answer: Amiodarone-induced hypothyroidism
94 A 76-year-old with a recent history of cerebral haemorrhage is admitted with a cough, worsening breathlessness and right pleuritic chest pain. He is also mildly pyrexial. His ventilation-perfusion scan reveals several areas of ventilation/perfusion mismatches. What is the most appropriate line of management?
A aspirin therapy
B antibiotics
C inferior vena cava filter
D low molecular weight heparin treatment

Answer: inferior vena cava filter
95 Which of the following concerning Pityriasis rosea is correct?
A It is due to a fungal infection
B It is characterised by flat scaly patches
C It is frequently associated with oro-genital itching
D May be preceded by intense itching

Answer: It is characterised by flat scaly patches
96 Which ONE statement is true regarding the treatment of iron deficiency anaemia:
A iron is absorbed in the distal jejunum
B absorption of iron is increased by ascorbic acid
C sustained release iron is a useful way of giving larger doses
D ferrous sulphate 200mg has less elemental iron than the same dose of ferrous gluconate

Answer: absorption of iron is increased by ascorbic acid
97 Folic acid metabolism can be affected by
A tetracycline
B pyrimethamine
C vitamin B12
D penicillin

Answer: pyrimethamine
98 A 67 year old man presents with sudden onset atrial fibrillation (ventricular rate of 150/minute). His serum creatinine concentration was 250 umol/L (70-110). What is the main factor that determines the choice of loading dose of digoxin in this patient?
A Absorption
B Apparent volume of distribution
C Lipid solubility
D Renal clearance

Answer: Renal clearance