Advertisement

Photosynthesis and Respiration MCQs | Photosynthesis and Respiration Multiple Choice Questions and Answers

Advertisement
Questions
1 In photosynthesis dark reaction, is called so because-
A It occurs in dark
B It does not require light energy
C It cannot occur during daytime
D It occurs more rapidly at night

Answer: It does not require light energy
2 Photosynthesis is a _____ process.
A Catabolic
B Anabolic
C Exothermic
D Metabolic

Answer: Anabolic
Advertisement
3 Quantasomes are found in:
A Cristae of mitochondria
B Thylakoid membrane of chloroplasts
C Nucleus membrane
D Lysosome

Answer: Thylakoid membrane of chloroplasts
4 Which of the following statements are true regarding Photosystems?
A Photosystems are arrangements of chlorophyll and other pigments packed into thylakoids
B Many Prokaryotes have only one photosystem
C Both A and B are correct
D Only A is correct

Answer: Both A and B are correct
5 Respiration is
A Anabolic process
B Exothermic process
C Endothermic process
D Endergonic process

Answer: Exothermic process
6 Kreb’s cycle take place in
A vesicles of ER
B Mitochondrial matrix
C lysosomes
D Dictyosomes

Answer: Mitochondrial matrix
7 Photorespiration involves
A Glycolate cycle
B kreb’s cycle
C calvin cycle
D CAM cycle

Answer: Glycolate cycle
8 During respiration yeast converts glucose to
A ethanol and water
B ethanol and oxygen
C ethanol and CO2
D lactic acid and CO2

Answer: ethanol and CO2
9 The net gain of ATP produced during the oxidation of one glucose molecule in a plant cell
A 38 ATP molecules
B 30 ATP molecules
C 36 ATP molecules
D 24 ATP molecules

Answer: 36 ATP molecules
10 Name the physiochemical process in which chemical energy is produced by light energy with the help of a photosynthetic organism?
A Photosynthesis
B Respiration
C Oxidative decarboxylation
D Oxidative phosphorylation

Answer: Photosynthesis
11 Which of the following is not a lipid-soluble photosynthetic pigment?
A Phycobilins
B Carotenoids
C Chlorophyll
D Xanthophylls

Answer: Phycobilins
12 Name the pigment which is responsible for the yellow color of leaves in autumn and orange color of carrots?
A Phycobilins
B Chlorophylls
C Carotenoids
D Bacteriochlorophyll

Answer: Carotenoids
13 Name the photosynthetic pigment which is structurally similar to bile pigment bilirubin?
A Chlorophyll
B Carotene
C Xanthophyll
D Phycobilins

Answer: Phycobilins
14 If photosynthesizing green algae are provided with CO 2 synthesized with heavy oxygen (18O), later analysis will show that all but one of the following compounds produced by the algae contain the 18O label. That one is
A PGA
B PGAL
C RuBP
D O2

Answer: O2
15 Which of the following are products of the light reactions of photosynthesis that are utilized in the Calvin cycle?
A CO2 and glucose
B H2O and O2
C ADP, Pi, and NADP+
D ATP and NADPH

Answer: ATP and NADPH
16 What wavelength of light in the figure is most effective in driving photosynthesis?
A 420 mm
B 475 mm
C 575 mm
D 625 mm

Answer: 420 mm
17 In the thylakoid membranes, what is the main role of the antenna pigment molecules?
A split water and release oxygen to the reaction-center chlorophyll
B harvest photons and transfer light energy to the reaction-center chlorophyll
C synthesize ATP from ADP and Pi
D None of above

Answer: harvest photons and transfer light energy to the reaction-center chlorophyll
18 Which statement describes the functioning of photosystem II?
A Light energy excites electrons in the electron transport chain in a photosynthetic unit
B The excitation is passed along to a molecule of P700 chlorophyll in the photosynthetic unit
C The P680 chlorophyll donates a pair of protons to NADPH, which is thus converted to NADP +
D The electron vacancies in P680 are filled by electrons derived from water

Answer: The electron vacancies in P680 are filled by electrons derived from water
19 What are the products of linear photophosphorylation?
A heat and fluorescence
B ATP and P700
C ATP and NADPH
D all of the above

Answer: ATP and NADPH
20 What does the chemiosmotic process in chloroplasts involve?
A establishment of a proton gradient
B diffusion of electrons through the thylakoid membrane
C reduction of water to produce ATP energy
D movement of water by osmosis into the thylakoid space from the stroma

Answer: establishment of a proton gradient
Advertisement
Advertisement

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL