Advertisement

Political Parties MCQs | Political Parties Multiple Choice Questions and Answers

Advertisement
Questions
1 A group of people who come close to each other to attain their common aim of power is known as…
A Factional group
B Interest Group
C Political leadership
D Political Party

Answer: Political Party
2 Which of these is the main component of political party?
A Active members
B Leaders
C The followers
D All of these

Answer: All of these
Advertisement
3 Which of these is the function of political party?
A To form public opinion
B To contest election
C To form and run government
D All of these

Answer: All of these
4 Political party that runs the government is ….
A Factional group
B Interest group
C Opposition party
D Ruling party

Answer: Ruling party
5 The rise of political parties is directly linked to….
A Mechanism of restrain and support the government
B Emergence of representative democracies
C Large scale societies
D All of these

Answer: All of these
6 System with one party is known as….
A Bi-party system
B Multi-party system
C Uni-party system
D None of these

Answer: Uni-party system
7 System of many parties is known as….
A Multi-party system
B Uni-party system
C Bi-party system
D None of these

Answer: Multi-party system
8 Which out of the following is a feature of 'Partisanship'?
A Similarity of views
B Represents the individual
C Inability to take a balanced view
D None of these

Answer: Inability to take a balanced view
9 Who is a 'Partisan'?
A Estranged party member
B Staunch party member
C Disloyal party member
D None of these

Answer: Disloyal party member
10 What is meant by one-party system?
A When one party is allowed to contest elections
B When the King rules the country
C One single person runs the parties
D One single party runs the government

Answer: One single party runs the government
11 What is meant by two-party system?
A Two parties contest elections
B Two members run a party
C Two parties run the government one by one
D Two parties run the government

Answer: Two parties run the government
12 What are 'National parties'?
A Parties which have units in all states
B Parties which have units in two states
C Parties which have no units
D Parties which have units in various states

Answer: Parties which have units in various states
13 What system of government does India have?
A Multi-party system
B Two-party system
C One-party system
D None of these

Answer: Multi-party system
14 What is an 'alliance'?
A Several parties join hands for contesting elections
B Two parties contest elections
C One party contests elections
D None of these

Answer: Several parties join hands for contesting elections
15 The Bhartiya Janta Party (BJP) came to power in 1998 as the leader of:
A National Democratic Alliance
B Left front
C United Progressive Alliance
D None of these

Answer: National Democratic Alliance
16 The main base of BSP is in:
A Uttar Pradesh
B Haryana
C Delhi
D Delhi

Answer: Uttar Pradesh
17 Which out of the following is a 'state party'?
A Rashtriya Janta Dal
B BSP
C BJP
D NCP

Answer: Rashtriya Janta Dal
18 Who was the first vice president of India?
A Dr. Zakir Hussain
B Gopal Swarup Pathak
C Dr. S.Radhakrishnan
D None Of These

Answer: Dr. S.Radhakrishnan
19 Who among the following had the longest tenure as Indian President?
A Rajendra Prasad
B Zakir Husain
C Jawaharlal Nehru
D Lal Bahadur Shastri

Answer: Rajendra Prasad
20 On what ideologies does the Indian National Congress rest?
A Secularism
B Federalism
C Communalism
D Communalism

Answer: Secularism
Advertisement
Advertisement

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL