Advertisement

Popular Struggles and Movements General Knowledge Quiz | Popular Struggles and Movements General Knowledge Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers

Advertisement
Questions
1 Which out of the following is an example of a sectional interest group?
A FEDECOR
B Human Rights Organisations
C Trade Unions
D Anti-liquor movement

Answer: Trade Unions
2 Pressure groups with public support but lots of money can hijack pul discussions.
A moderate
B small
C no
D plenty

Answer: small
Advertisement
3 Which out of the following is an example of movements growing into political parties?
A NAPM
B FEDECOR
C BAMCEF
D Asom Gana Parishad

Answer: Asom Gana Parishad
4 Which out of the following is not a single-issue movement?
A Narmada Bachao Andolan
B Nepalese movement
C Environmental movement
D None of these

Answer: Environmental movement
5 Which out of the following can be classified as a type of public interest group?
A Trade Unions
B FEDECOR
C Doctors
D Teachers

Answer: FEDECOR
6 Which out of the following depends much more on spontaneous mass participation?
A Movements
B Pressure groups
C Political parties
D Interest groups

Answer: Movements
7 Which out of the following is a feature of ‘pressure groups’?
A Directly control political power
B Attempt to influence government policy
C Have a loose organisation
D Directly share political power

Answer: Attempt to influence government policy
8 The protest in Bolivia was led by:
A the people
B political party
C municipalities
D FEDECOR

Answer: FEDECOR
9 How did people protest against the ‘Kittiko-Hachchiko’ movement?
A Planted more eucalyptus trees
B Plucked more trees
C Plucked eucalyptus plants and planted other saphings of use to people
D Plucked all eucalyptus trees on the 30,000 hectare piece of land

Answer: Plucked eucalyptus plants and planted other saphings of use to people
10 Democracy evolves through
A popular struggles
B significant decisions
C popular demand
D shared feelings

Answer: popular struggles
11 What was the Bolivian protest called?
A Bolivian War
B Bolivia’s Water War
C Water for Bolivia
D Bolivian Crisis

Answer: Bolivia’s Water War
12 What was the struggle of the people of Bolivia?
A Monarchy
B Poverty
C Unemployment
D Privatisation of water

Answer: Privatisation of water
13 The ‘Seven Party Alliance’ was formed by:
A maoist insurgents
B non-governmental organisations
C major political parties
D local people

Answer: major political parties
14 How did King Gyanendra take advantage of the weak democratically elected government?
A He rigged the elections
B He dismissed the Prime Minister
C He dissolved the parliament
D Both (b) and (c)

Answer: Both (b) and (c)
15 What was the aim of the extraordinary movement Nepal witnessed in 2006?
A Restoring democracy
B Abolising untouchability
C Bringing down military rule
D Division of Nepal

Answer: Restoring democracy
Advertisement
Advertisement

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL