Advertisement

Punjab History Quiz | Punjab History Short Questions and Answers

Advertisement
Advertisement
Questions
41 Which direction did Guru Nanak Dev ji undertake the first Udasi?
A East
B West
C South
D North

Answer: East
42 Who among the following Mughal emperors had Guru Nanak Dev ji been the contemporary one?
A Jehangir
B Shahjehan
C Babur
D Akbar

Answer: Babur
Advertisement
43 What was the number of warriors in the army formed by Guru Hargobind Sahib?
A 100
B 500
C 40
D 200

Answer: 500
44 who did give the training of weapons to Guru Hargobind Sahib?
A Baba Buddha ji
B Maulavi
C Quazi
D Pandit

Answer: Baba Buddha ji
45 Which of the Mughal emperors did Prithia, Brahmins and the fanatic Muslims provoke?
A Jehangir
B Ashok
C Akbar
D Aurangzeb

Answer: Jehangir
46 Where did the Guru ji instruct the Sikhs go for horse trade to?
A Sindh
B Koita
C Peshawar
D Multan

Answer: Sindh
47 What is the number of the Bhagat, whose Bani has been quoted in the Adi Granth?
A 14
B 15
C 20
D 10

Answer: 15
48 Which year was the compilation of the Adi Granth Sahib completed?
A In 1539 AD
B In 1604 AD
C In 1502 AD
D In 1498 AD

Answer: In 1604 AD
49 Who was appointed the head-priest at the time of prakash of the Guru Granth Sahib?
A Baba Buddha ji
B Mardana
C Bhai Gurdas
D Guru Angad Dev

Answer: Baba Buddha ji
50 In which town did Guru Arjan Dev ji get built the Baoli?
A Sialkot
B Lahore
C Multan
D Punjab

Answer: Lahore
51 Which Guru Sahiban did undertake the compilation of the bier Guru Granth Sahib?
A Guru Nanak Dev
B Guru Arjan Dev
C Guru Ram Dass
D Guru Amar Dass

Answer: Guru Arjan Dev
52 By whom did Guru Arjan Dev ji get lay the foundation of Harmandar Sahib?
A Sain Miyan Meer
B Guru Ram Dass ji
C Guru Amar Dass
D Guru Angad Dev ji

Answer: Sain Miyan Meer
53 When was the construction of Harmandar Sahib accomplished?
A 1601 AD
B 1531 AD
C 1503 AD
D 1588 AD

Answer: 1601 AD
54 When was the foundation of the holy tank of Sri Darbar Sahib Amritsar laid?
A 1608 AD
B 1577 AD
C 1492 AD
D 1306 AD

Answer: 1577 AD
55 Who did lay the foundation of Amritsar?
A Guru Ram Dass
B Guru Arjan Dev
C Guru Angad Dev
D Guru Amardass

Answer: Guru Ram Dass
56 Into how many divisions did Guru Amardass ji divide the spiritual empire?
A 22
B 12
C 18
D 10

Answer: 22
57 Which Mughal emperor had to dine the meals at the Langer, before appointing his meeting with Guru Amardass ji?
A Shahjehan
B Akbar
C Jehangir
D Aurangzeb

Answer: Akbar
58 How many steps did Guru Amardass ji get constructed to the staircase,that of the way to the Baoli?
A 84
B 46
C 72
D 60

Answer: 84
59 When did the construction work of Baoli come to the end?
A In 1465 AD
B In 1530 AD
C In 1559 AD
D In 1439 AD

Answer: In 1559 AD
60 Where did Guru ji constructed the Baoli containing water?
A Govindwal
B Amritsar
C Tarantaran
D Anandpur

Answer: Govindwal