Advertisement

Rivers GK MCQs | Rivers General Knowledge Multiple Choice Questions and Answers

Advertisement
Questions
1 Which of the following river originates as well as ends in the territory of India?
A Chambal
B Kosi
C Indus
D Brahmaputra

Answer: Chambal
2 Which of the following river is known as Dakshina Ganga?
A Cauvery
B Godavari
C Krishna
D Mahanadi

Answer: Godavari
Advertisement
3 Indira Sagar Dam located in Madhya Pradesh is built on which of the following river?
A Krishna
B Yamuna
C Chambal
D Narmada

Answer: Narmada
4 Which of the following facts is not true about river Nile?
A It flows into the red Sea.
B It is in African continent.
C It covers a length of about 6,695 kilometers (4,160 miles.
D It is the longest river in the world.

Answer: It flows into the red Sea.
5 River Brahmaputra does not flows into.....
A Bhutan
B Bangladesh
C China
D India

Answer: Bhutan
6 Which of the following is NOT correct about river Amazon?
A Madeira is the largest tributary of the Amazon.
B It is the world’s second largest river after Nile.
C It originates from Andes mountains
D All of the above are wrong.

Answer: All of the above are wrong.
7 Which of the following is the Longest River of North America ?
A Colorado
B Missouri-Missisipi
C Mackenzie
D Hudson

Answer: Missouri-Missisipi
8 Which of the following is the correct descending order of rivers in terms of distance covered by them?
A Lena River> Mekong River> Yellow River> Yangtze River
B Lena River> Mekong River> Yangtze River>Yellow River
C Yangtze River>Yellow River>Mekong River>Lena River
D Yangtze River>Yellow River> Lena River> Mekong River

Answer: Yangtze River>Yellow River>Mekong River>Lena River
9 Which of the following is the Longest River of Asia?
A Chao Phraya
B Yangtze
C Ganga
D Bentara

Answer: Yangtze
10 Yukon River falls into……..
A Bering sea
B South China sea
C Pacific sea
D Atlantic sea

Answer: Bering sea
11 Which of the following river crosses the equator two times?
A Mississippi
B Zaire
C Amazon
D Nile

Answer: Zaire
12 Which of the following is not matched correctly?
A South America: Colorado
B Africa: Zaire
C Asia : Mekong
D North America: Missourie River

Answer: South America: Colorado
13 Which of the following river do not belong to Europe?
A Garrone
B Orinoco
C Rhine
D Volga

Answer: Garrone
14 Which is the longest river in the India?
A Brahmaputra
B Hwang Ho
C Ganga
D Nile

Answer: Brahmaputra
15 Which of the following is the most abundant dissolved ion in the Ocean?
A Calcium
B Chlorine
C Potassium
D Bromine

Answer: Chlorine
16 At which place Alaknanda and Bhagirathi meets and take the name Ganga?
A Rishikesh
B Devprayag
C Haridwar
D Allahabad

Answer: Devprayag
17 Aizawl is situated on which of the following river bank?
A Tlawng river
B Irawadi
C Meghna
D Hwang Ho

Answer: Tlawng river
18 On which of the following river Ajmer is situated?
A Beas
B Luni
C Teesta
D Ganga

Answer: Luni
19 Which of the following river is the home for fresh water dolphins?
A Ganga
B Sabarmati
C Yamuna
D Brahamaputra

Answer: Ganga
20 Krishna Raja Sagara Dam, located in Karnataka is built on which of the following river?
A Mahanadi
B Krishna
C Cauvery
D Godavari

Answer: Cauvery
Advertisement
Advertisement

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL