Advertisement

Rural Development MCQs | Rural Development Multiple Choice Questions and Answers

Advertisement
Advertisement
Questions
1 Which one of the following was launched with the objective of helping the poor in rural areas to become self-employed?
A DPAP
B IRDP
C TRYSEM
D DDP

Answer: TRYSEM
2 Which of the following estimates the National Income in India?
A Central Statistical Organization
B National Income Committee
C Planning commission
D Reserve Bank of India

Answer: Central Statistical Organization
Advertisement
3 In India which of the following taxes is levied by the state governments?
A Excise duty on liquor
B Capital gains tax
C Customs tax
D corporation tax

Answer: Excise duty on liquor
4 Which among the following treaties provided for a common currency for the member countries of European Community?
A Brussels Treaty
B Geneva Convention
C Maastricht Treaty
D None of the above

Answer: Maastricht Treaty
5 SEBI stands for
A Science and Engineering Board of India
B Securities and Exchange Board of India
C Social Equity Bureau of India
D Science and Educational Board of India

Answer: Securities and Exchange Board of India
6 The blue revolution in India is related with
A Fish production
B Milk production
C Oil seed production
D None Of The Above

Answer: Fish production
7 The ‘Swarnajayanti Grammen swarojgar Yojana’ is remodeled to form National Rural Livelihood Mission (NRLM) in which of the following years ?
A 2009
B 2008
C 2011
D None Of The Above

Answer: 2011
8 Under PMKSY, the target for assured cultivated area for the year 2016-17 was ……….
A 28.5 lakh ha
B 29.6 lakh ha
C 30.5 lakh ha
D None of these

Answer: 28.5 lakh ha
9 Which of the following states has launched Mukhamantri jal Swavalamban Abhiyan scheme ?
A Rajasthan
B MP
C Goa
D None Of The Above

Answer: Rajasthan
10 National Rural Health Mission has been launched in the country in …………
A 2003
B 2005
C 2007
D None Of The Above

Answer: 2005
11 Which of the following committee has been constituted for doubling farmers ‘ income by 2022 ?
A Ashok Mehta Committee
B Sachar Committee
C AshokDalwai Committee
D Naresh Chandra Committee

Answer: AshokDalwai Committee
12 What culture should be given priority in groundnut cultivation ?
A Mycorrhiza
B Rhizobium
C Phosphobacteria
D None of the above

Answer: Phosphobacteria
13 Jute cultivation in India is concentrated in delta area of which of the following rivers ?
A Ganga
B Mahanadi
C Brahmaputra
D Godavari

Answer: Ganga
14 Which of the following statement is NOT correct about Pradhan Mantra Kaushal Vikas Yojna?
A It was launched in March 2015
B It will be implemented by the ministry of skill development and entrepreneurship
C It will provide training to 300 mn youths
D I t will focus on the class X and class XII students

Answer: It will provide training to 300 mn youths
15 Which of the following two programmes are merged with MGNREGA?
A SGRY & NFFWP
B SGRY & SJSY
C NFFWP & JRY
D None of these

Answer: SGRY & NFFWP
16 Jawahar Gram Samriddhi Yojna was launched on:
A 1999
B 2001
C 1996
D 1995

Answer: 2001
17 Which of the following statement is not correct about INDIRA AWAS YOJNA?
A It was launched in 1985-86
B Now it became the part of Bharat Nirman Programme
C A minimum of 60% fund is used for the constructions of houses of SC/TSs
D Its financial burden is shared by the states in the ratio of 50:50

Answer: Its financial burden is shared by the states in the ratio of 50:50
18 “TRYSEM” a programme made for :
A Employment to Rural youths
B Employment to Urban youths
C Development of nutrition intake in the food of poor of the country
D Providing road connectivity to the villages

Answer: Employment to Rural youths
19 What is the correct order (from highest to lowest) in terms of food grain production (in quintal) in 2013-14?
A Rice, wheat, coarse cereals and maize
B Wheat, Rice, coarse cereals and maize
C Rice, wheat, maize and coarse cereals
D Rice, maize, wheat and coarse cereals

Answer: Rice, wheat, coarse cereals and maize
20 National Rural Development Institute is situated at ?
A Delhi
B Shimla
C Hyderabad
D None Of The Above

Answer: Hyderabad