Advertisement

Sampling Techniques MCQs | Sampling Techniques Multiple Choice Questions and Answers

Advertisement
Questions
1 Which of the following formulae is used to determine how many people to include in the original sampling?
A Desired sample size/Proportion likely to respond
B Desired sample size/Desired sample size + 1
C Proportion likely to respond/desired sample size
D Proportion likely to respond/population size

Answer: Desired sample size/Proportion likely to respond
2 Which of the following will give a more “accurate” representation of the population from which a sample has been taken?
A A large sample based on the convenience sampling technique
B A small sample based on simple random sampling
C A small cluster sample
D A large sample based on simple random sampling

Answer: A large sample based on simple random sampling
Advertisement
3 People who are available, volunteer, or can be easily recruited are used in the sampling method called ______.
A Convenience sampling
B Simple random sampling
C Cluster sampling
D Systematic sampling

Answer: Convenience sampling
4 In which of the following nonrandom sampling techniques does the researcher ask the research participants to identify other potential research participants?
A Quota
B Purposive
C Convenience
D Snowball

Answer: Snowball
5 The type of sampling in which each member of the population selected for the sample is returned to the population before the next member is selected is called _________.
A Sampling without replacement
B Simple random sampling
C Systematic sampling
D Sampling with replacement

Answer: Sampling with replacement
6 Which of the following would usually require the smallest sample size because of its efficiency?
A One stage cluster sampling
B Two stage cluster sampling
C Quota sampling
D Simple random sampling

Answer: Simple random sampling
7 A technique used when selecting clusters of different sizes is called _____.
A Two-stage sampling
B Probability proportional to size or PPS
C Cluster sampling
D One-stage sampling

Answer: Probability proportional to size or PPS
8 The nonrandom sampling type that involves selecting a convenience sample from a population with a specific set of characteristics for your research study is called _____.
A Purposive sampling
B Convenience sampling
C Quota sampling
D Snowball sampling

Answer: Purposive sampling
9 Which of the following sampling methods is the best way to select a group of people for a study if you are interested in making statements about the larger population?
A Random sampling
B Convenience sampling
C Quota sampling
D Purposive sampling

Answer: Random sampling
10 Determining the sample interval (represented by k), randomly selecting a number between 1 and k, and including each kth element in your sample are the steps for which form of sampling?
A Systematic Sampling
B Simple Random Sampling
C Stratified Random Sampling
D Cluster sampling

Answer: Systematic Sampling
11 When each member of a population has an equally likely chance of being selected, this is called:
A An Equal probability selection method
B A quota sample
C A nonrandom sampling method
D A snowball sample

Answer: An Equal probability selection method
12 Which of the following techniques yields a simple random sample?
A Choosing volunteers from an introductory psychology class to participate
B Listing the individuals by ethnic group and choosing a proportion from within each ethnic group at random
C Randomly selecting schools, and then sampling everyone within the school
D Numbering all the elements of a sampling frame and then using a random number table to pick cases from the table

Answer: Numbering all the elements of a sampling frame and then using a random number table to pick cases from the table
13 Which of the following sampling techniques is an equal probability selection method (i.e., EPSEM) in which every individual in the population has an equal chance of being selected?
A Simple random sampling
B Systematic sampling
C Proportional stratified sampling
D All of the above are EPSEM

Answer: All of the above are EPSEM
14 Sampling in qualitative research is similar to which type of sampling in quantitative research?
A Purposive sampling
B Simple random sampling
C Systematic sampling
D Quota sampling

Answer: Purposive sampling
15 How often does the Census Bureau take a complete population count?
A Every ten years
B Every year
C Twice a year
D Every five years

Answer: Every ten years
16 Which of the following types of sampling involves the researcher determining the appropriate sample sizes for the groups identified as important, and then taking convenience samples from those groups?
A Quota sampling
B Proportional stratified sampling
C One-stage cluster sampling
D Two-stage cluster sampling

Answer: Quota sampling
17 Which of the following is the most efficient random sampling technique discussed in your chapter?
A Simple random sampling
B Cluster random sampling
C different shear strengths of small magnitude
D Systematic sampling

Answer: Proportional stratified sampling
18 A number calculated with complete population data and quantifies a characteristic of the population is called which of the following?
A A parameter
B A datum
C A statistic
D A population

Answer: A parameter
19 Which of the following is not a type of nonrandom sampling?
A Purposive sampling
B Cluster sampling
C Convenience sampling
D Quota sampling

Answer: Cluster sampling
20 The process of drawing a sample from a population is known as _________.
A Census
B Survey research
C Sampling
D None of the above

Answer: Sampling
Advertisement
Advertisement

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL