Advertisement

Sectors of Indian Economy MCQs | Sectors of Indian Economy Multiple Choice Questions and Answers

Advertisement
Questions
1 Employment figures of a country are based on data collected from 5-yearly survey on employment and unemployment. Which organisation conducts this survey?
A NREGA 2005—National Rural Employment Guarantee Act, 2005
B ILO — International Labour Organisation
C NSSO—National Sample Survey Organisation
D Census of India

Answer: NREGA 2005—National Rural Employment Guarantee Act, 2005
2 Which of the following examples does not fall under unorganized sector?
A A handloom weaver working on a loom in her house
B A doctor in a hospital treating a patient
C A farmer irrigating his field
D A daily wage labourer working for a contractor

Answer: A doctor in a hospital treating a patient.
Advertisement
3 Which sector has emerged as the largest producing sector in India. Select one from the following alternatives:
A Tertiary sector
B Primary sector
C Secondary sector
D Science and Technology sector

Answer: Tertiary sector
4 Where will you find the disguised unemployment most? Select the correct option from those given below:
A Among agricultural workers working for small farm lands
B In big private companies
C Among part-time industrial workers
D In most of the government offices

Answer: Among agricultural workers working for small farm lands
5 GDP is the total value of:
A All Final Goods And Services
B All Intermediate Goods And Services
C All Intermediate And Final Goods And Services
D All Goods And Services

Answer: All Final Goods And Services
6 Which of the following provision makes NREGA as the Right to Work?
A If the government fails to provide employment, it will give unemployment allowance
B Increase in land productivity has been given the preference
C This Act has been spread to all the districts in the country
D None of these

Answer: If the government fails to provide employment, it will give unemployment allowance
7 Which of the following statements is true in respect of Public Sector?
A Government owns the assets
B An individual owns most of the assets
C Big companies own most of the assets
D None of these

Answer: Government owns the assets
8 Which of the following was the objective of NREGA 2005 ?
A To control the flow of money from private sector to public sector
B To control the unorganized sector in rural areas
C To provide 100 days employment in a year by the government
D None of these

Answer: To provide 100 days employment in a year by the government.
9 Workers enjoy job security in :
A Organised Sector
B Unorganised Sector
C Agriculture Sector
D Private Sector

Answer: Organised Sector
10 Which of the following types of activities are covered in the secondary sector?
A It includes agriculture, forestry and dairy
B It generates services rather than goods
C Goods are produced by exploiting natural resources
D Natural products are changed through manufacturing

Answer: Natural products are changed through manufacturing
11 Which Indian state uses biggest quantity of fertilizer in India?
A Karnataka
B Maharashtra
C U.P
D Punjab

Answer: Punjab
12 Black revolution is related to the…….
A Crude oil production
B Mustard Production
C Fish production
D Coal production

Answer: Crude oil production
13 What percentage of Indian GDP is contributed by the service sector?
A 49 % of GDP
B 25 % of GDP
C 60 % of GDP
D None of these

Answer: 60 % of GDP
14 Which activity is termed as activity of tertiary sector?
A Construction of a dam
B Mobile production
C Wheat production
D None of these

Answer: Construction of a dam
15 Which of the following industry is known as sun rising industry?
A Information Technology
B Health and clinic
C Dairy industry
D None of these

Answer: Information Technology
16 GDP stands for Gross Domestic Product. What does it show? Pick up the correct statement given below:
A It shows the total value of trade trans-actions of a country in a particular year
B It shows how big is the economy of a country in a given year in terms of its total output
C It shows what the total product of a country in a given year without counting the country’s total resources
D It shows the number of people involved in production in a particular year

Answer: It shows how big is the economy of a country in a given year in terms of its total output
17 Identify the natural product from the list of items given below:
A Cotton
B Tomtao sauce
C Textile
D Wheat flour

Answer: Cotton
18 Identify the correct answer from the alternatives provided. Both Tisco and Reliance Industries are owned by :
A Jointly by private companies and the govt.
B A cooperative society
C The government
D Private company

Answer: A cooperative society
19 How do big private companies contribute in the development of a nation?
A By increasing productivity of the country in the manufacturing of industrial goods
B By providing private hospital facilities for the rich
C By increasing the demands for their products through advertisements
D By increasing their profits

Answer: By increasing productivity of the country in the manufacturing of industrial goods
20 Which one of the following activities can be included in the primary sector?
A Cultivating sugar cane
B Providing storage facility for the grains
C Giving loans to the farmer
D Making Sugar from sugar cane

Answer: Cultivating sugar cane
Advertisement
Advertisement

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL