Advertisement

Stoichiometry General Knowledge Quiz | Stoichiometry General Knowledge Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers

Advertisement
Advertisement
Questions
1 Fireclay bricks are not used in the_________________?
A Blast furnace
B Hot blast stove
C Cupola
D Wall of coke oven

Answer: Wall of coke oven
2 Which form of silica has the highest specific gravity ?
A Quartz
B Cristobalite
C Tridymite
D All have the same specific gravity

Answer: Quartz
Advertisement
3 Thermal conductivity of refractory bricks____________________?
A Increases with decrease in porosity
B Decreases with decreases in porosity
C Is independent of its porosity and is maximum for insulating bricks
D Increases with the amount of air entrapped in pores

Answer: Increases with decrease in porosity
4 Magnesite refractories are generally not used in the__________________?
A Electric furnace walls
B Steel melting furnace
C Open hearth furnace
D Burning zone of cement kilns

Answer: Steel melting furnace
5 Which is not an acidic refractory ?
A Carbon black
B Silica
C Fireclay
D High alumina refractory

Answer: Carbon black
6 Which is a neutral refractory ?
A Graphite
B Magnesite chrome
C Silica
D Magnesia

Answer: Graphite
7 Which is an acidic refractory ?
A Magnesite
B Dolomite
C Fireclay
D Chrome magnesite

Answer: Fireclay
8 In panel test for spalling resistance, the average face temperature of panel assembly is maintained at _____________ °C for 24 hours?
A 700
B 1000
C 1600
D 2000

Answer: 1600
9 Fireclay bricks is not used for lining the_______________?
A Cupola
B Gas producer
C Bottom of hot metal mixer
D Roof of open hearth furnace

Answer: Bottom of hot metal mixer
10 Fireclay refractories___________________?
A Are not resistant to the action of basic slags
B Shrink during firing
C Both A and B
D None of These

Answer: Both A and B
11 Silica bricks are never used for lining the_________________?
A Beehive coke ovens
B By-product coke ovens
C Dome of blast furnace stoves
D Roof of open hearth furnace

Answer: Beehive coke ovens
12 Refractory bricks having lower porosity have _____________________?
A High insulating properties
B Low heat capacity
C Low thermal conductivity
D Greater strength

Answer: Greater strength
13 Ceramic recuperators used for waste heat recovery from high temperature flue gas going out of the furnace is made of ________________?
A Fireclay
B Silicon carbide
C Corundum
D Siliceous fireclay

Answer: Silicon carbide
14 Pure oxide refractories are generally monocrystalline in nature and are self bonded ______________ bricks are generally used as moderator in nuclear reactors?
A Beryllia
B Carborundum
C Corundum
D Thoria

Answer: Beryllia
15 Quartz is__________________?
A Stable form of silica upto 870°C
B Converted to Tridymite on firing between 870 to 1470°C
C Transformed to Cristobalite on heating above 1470°C
D All A., B. and C.

Answer: All A., B. and C.
16 With increase in the porosity, thermal spalling resistance of fireclay brick_______________?
A Increases
B Decreases
C Remain same
D May increase or decrease

Answer: Increases
17 Refractoriness/fusion points of ‘Superduty’ refractories is _____________ °C?
A 1520-1630
B 1630-1670
C > 1730
D > 2000

Answer: > 1730
18 Capacity of a refractory brick to withstand-sudden changes in temperature is denoted by the property called_________________?
A Spalling resistance
B Refractoriness
C Refractoriness under load (RUL)
D None of these

Answer: Spalling resistance
19 Permeability of bricks is a measure of the___________________?
A Refractoriness
B Melting point
C Rate at which a fluid will pass through the pores
D Expansion during heating

Answer: Rate at which a fluid will pass through the pores
20 Carborundum used for making crucibles for melting non-ferrous metals is chemically________________?
A Silicon carbide
B Silicon nitride
C Crystalline magnesia
D Zirconium sulphate

Answer: Silicon carbide