Advertisement

Stoichiometry General Knowledge Quiz | Stoichiometry General Knowledge Short Questions & Answers

Advertisement
Advertisement
Questions
41 Pick out the correct conversion?
A 1 BTU =453.6 calories
B 1 BTU = 252 calories
C 1 calorie = 252 BTU
D 1 calorie = 453.6 BTU

Answer: 1 BTU = 252 calories
42 Pick out the wrong statement?
A Insulating refractories used in place of regular refractory bricks are usually called light weight refractories, and they have similar composition as heavy bricks
B Graphite refractories are also called plumbago refractories
C Superduty fireclay bricks correspond to a pyrometric cone equivalent of 26-28
D Calcined magnesite is also called dead burnt magnesite

Answer: Superduty fireclay bricks correspond to a pyrometric cone equivalent of 26-28
Advertisement
43 Pick out the wrong statement?
A Refractories used in muffle furnace should have low thermal conductivity
B The electrical resistivity of refractories drops rapidly with rise in temperature
C For reducing spalling tendency, the refractory should be well fired and its porosity should be more
D Refractoriness under load (RUL) of a refractory is always less than its refractoriness

Answer: Refractories used in muffle furnace should have low thermal conductivity
44 The number of H+ in 1 c.c solution of pH 13 is__________________?
A 6.023 × 1013
B 6.023 × 1010
C 6.023 × 107
D 1013

Answer: 6.023 × 107
45 If 1.5 moles of oxygen combines with aluminium to form Al2O3, then the weight of aluminium (atomic weight = 27) used in this reaction is __________ gm?
A 27
B 54
C 5.4
D 2.7

Answer: 54
46 In physical adsorption, as compared to chemisorption, the________________________?
A Quantity adsorbed per unit mass is higher
B Rate of adsorption is controlled by the resistance to surface reaction
C Activation energy is very high
D Heat of adsorption is very large

Answer: Quantity adsorbed per unit mass is higher
47 1 bar is almost equal to __________________________ atmosphere?
A 1
B 10
C 100
D 1000

Answer: 1
48 Two solutions A1 and A2 have pH value of 2 and 6 respectively. It implies that the solution_____________________?
A A2 is more alkaline than solution A2
B A1 is highly acidic
C A1 is very slightly acidic
D Both A. & C

Answer: Both A. & C
49 Osmotic pressure of the solution can be increased by_________________?
A Decreasing its temperature
B Increasing the volume of the vessel containing the solution
C Diluting the solution
D None of these

Answer: None of these
50 Pick out the wrong statement about the recycle stream in a process ?
A Recycling in a process stream helps in utilising the valuable reactants to the maximum with minimum loss of reactants
B The ratio of the quantity of a reactant present in the reactor feed of a recycling operation to the quantity of the same reactant entering the process as fresh feed is called combined feed ratio
C Recycling in a process does not help in getting higher extent of reaction
D Recycling is exemplified by refluxing back a part of the distillate to the distillation column to maintain the quantity of liquid within the column

Answer: Recycling in a process does not help in getting higher extent of reaction
51 Saturated molal absolute humidity of the vapor-gas mixture depends upon the______________________?
A Vapor pressure at dry bulb temperature
B Total pressure
C Both A. and B.
D Neither A. nor B.

Answer: Both A. and B.
52 Measurement of the amount of dry gas collected over water from volume of moist gas is based on the___________________?
A Charle’s law
B Dalton’s law of partial pressures
C Avogadro’s hypothesis
D Boyle’s law

Answer: Dalton’s law of partial pressures
53 How many phases are present at eutectic point ?
A 2
B 1
C 3
D unpredictable

Answer: 3
54 The atomic heat capacities of all solid elements ______________ with decrease in temperature?
A Increases
B Decreases
C Remains unchanged
D Approach zero at 0°C

Answer: Decreases
55 The value of the gas-law constant ‘R’ is 1.987 ?
A kcal/kg-mole.°C
B Btu/lb-mole.°R
C kcal/kg-mole.°K
D Both B. & C

Answer: Both B. & C
56 Avogadro’s number is equal to__________________?
A 6.023 × 1023 molecules/kg.mole
B 6.023 × 1023 molecules/gm.mole
C 6.023 × 1016 molecules/kg.mole
D 6.023 × 1026 molecules/gm.mole

Answer: 6.023 × 1023 molecules/gm.mole
57 The density of a liquid is 1500 kg/m3. Its value in gin/litre will be equal to________________?
A 1.5
B 15
C 150
D 1500

Answer: 1500
58 A saturated vapor on being compressed would___________________?
A Condense
B Form wet steam
C Both A. & B
D Neither A. nor B.

Answer: Both A. & B
59 A liquid is in equilibrium with its vapor at its boiling point. On an average, the molecules in the liquid and gaseous phases have equal______________?
A Kinetic energy
B Intermolecular forces of attraction
C Potential energy
D Total energy

Answer: Kinetic energy
60 With rise in temperature, the solubility of ammonia in water at a fixed pressure__________________?
A Increases
B Decreases
C Remains unchanged
D Increases exponentially

Answer: Decreases