Advertisement

Uttar Pradesh MCQs | Uttar Pradesh General Awareness Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers

Advertisement
Questions
1 Who of the following prime ministers of India was not born in Uttar Pradesh?
A P. V. Narasimha Rao
B Lal Bahadur Shastri
C Charan Singh
D Chandra Shekhar

Answer: P. V. Narasimha Rao
2 When was Uttaranchal separated from Uttar Pradesh?
A 14 March 1975
B 12 April 1964
C 7 July 1999
D 8 November 2000

Answer: 8 November 2000
Advertisement
3 Which is the official language of Uttar Pradesh?
A Santhali
B Dogri
C Hindi
D Pali

Answer: Hindi
4 Which is the capital of Uttar Pradesh?
A Kanpur
B Lucknow
C Sardhana
D Agra

Answer: Lucknow
5 Which country is to the north of Uttar Pradesh?
A Nepal
B Bhutan
C Bangladesh
D Pakistan

Answer: Nepal
6 When did the British annex Oudh?
A 1856
B 1799
C 1864
D 1824

Answer: 1856
7 When was Agra Presidency separated from Bengal Presidency?
A 1833
B 1858
C 1776
D 1792

Answer: 1833
8 How was Uttar Pradesh formerly known?
A United Provinces
B Anga
C Utkala
D Kalinga

Answer: United Provinces
9 Who was Uttar Pradesh’s chief minister in 1992?
A Kalyan Singh
B Rajnath Singh
C Ram Prakash Gupta
D Romesh Bhandari

Answer: Kalyan Singh
10 Who of the following prime ministers of India was not born in Allahabad?
A Rajiv Gandhi
B Vishwanath Pratap Singh
C Jawaharlal Nehru
D Indira Gandhi

Answer: Rajiv Gandhi
11 In which city of the State is Pura Banaspati Birbal Sahani Institute situated?
A Saharanpur
B Kanpur
C Lucknow
D Jhansi

Answer: Lucknow
12 By which districts tribe is the ‘Shera Dance’ done in Uttar Pradesh?
A Gorakhpur
B Lalitpur
C Allahabad
D Varanasi

Answer: Lalitpur
13 Which of the following pairs is wrong?
A Thumra-dance song
B Sanjeev-romantic song
C Lehchari-festival
D Bharatiya-festival

Answer: Lehchari-festival
14 Which one of the following parties played a major role in support of Uttaranchal in the northern part of Uttar Pradesh?
A Uttarakhand Mukti Morcha
B Uttarakhand Raksha Manch
C Him Sena
D All the above

Answer: All the above
15 By which of the following names is the religious place Varanasi not known in Uttar Pradesh?
A Suryanagar
B Vishwanathpuri
C Banaras
D Kashi

Answer: Suryanagar
16 In which district of Uttar Pradesh has solar energy plant been started?
A Aligarh
B Etah
C Agra
D Mathura

Answer: Aligarh
17 In which of the following districts is the ‘Mango’ cultivation not done in the State?
A Varanasi
B Lucknow
C Mirzapur
D Agra

Answer: Agra
18 With which of the following country’s collaboration will ‘Tehri Dam Project’ be completed in the State?
A Soviet Russia
B Italy
C Germany
D Britain

Answer: Soviet Russia
19 Bharat Kala Bhawan Museum is situated in
A Agra
B Lucknow
C Allahabad
D Varanasi

Answer: Varanasi
20 How many districts are there in Uttar Pradesh?
A 75
B 72
C 69
D 70

Answer: 75
Advertisement
Advertisement

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL