Advertisement

Uttrakhand General Knowledge Quiz | Uttrakhand General Knowledge Multiple Choice Questions(MCQs) & Answers

Advertisement
Questions
1 In which district of Uttarakhand, Lakha Mandal is situated?
A Dehradun
B Rudraprayag
C Nainital
D Haridwar

Answer: Dehradun
2 At which place does river Bhagirathi merge with Alakananda river?
A Rudra Prayag
B Tehri
C Dev Prayag
D None of these

Answer: Dev Prayag
Advertisement
3 How many district share boundary with Nainital district?
A 05
B 04
C 06
D 09

Answer: 04
4 The world famous ‘Valley of Flowers’ is situated at where in Uttarakhand?
A Nainital
B Chamoli
C Uttar Kashi
D Pauri

Answer: Chamoli
5 Which of the following is not properly matched?
A Chandi Prasad Bhatt – Environment
B Bachhendri Pal – Mountaineering
C Haris Rawat – CM
D B. C. Khanduri – Sports

Answer: B. C. Khanduri – Sports
6 Papers were thrown in U.P. Assembly for the formation of Uttarakhand on?
A 19th August, 1994
B 19th August, 1995
C 19th August, 1996
D 19th August, 1997

Answer: 19th August, 1994
7 British woman Hielamen is known as ‘Sarla Behn’. What was her working field?
A Reform in Uttarakhand state
B Medical services in Uttarakhand state
C Organisation of freedom fighting in the state & awareness about the environmental destruction
D Propagation of Christianity in the state

Answer: Organisation of freedom fighting in the state & awareness about the environmental destruction
8 The Uttarakhand state is divided into how many divisions?
A One
B Two
C Three
D Six

Answer: Two
9 Rudraprayag District was established on which date?
A 18th September 1997
B 19th September 1997
C 16th September 1997
D None

Answer: 16th September 1997
10 ‘Garhwal Painting’ was made by whom?
A Mukundilal
B Gumani Pant
C Maula Ram
D None of these

Answer: Maula Ram
11 Previously what was the name of Uttarakhand?
A Karam Bhumi
B Uttaranchal
C Uttar Pradesh
D Kurmanchal

Answer: Uttaranchal
12 What is ‘Milam’ in Uttarakhand?
A A Glacier
B A river
C A pass
D A mountain range

Answer: A Glacier
13 Who among the following is called the ‘Gandhi’ of Uttarakhand?
A Sunder Lal Bahuguna
B Indramani Badoni
C Chandi Prasad Bhatt
D Hemwati Nandan Bahuguna

Answer: Indramani Badoni
14 Where is the tradition of ‘Long and Bhella dance’ in Uttarakhand?
A Garhwal
B Nainital
C Almora
D Dehradun

Answer: Garhwal
15 Which of the following countries, boundaries touch the Uttarakhand state?
A Nepal-Pakistan
B Tibet-Pakistan
C Tibet-China
D Tibet-Nepal

Answer: Tibet-Nepal
16 Which one of the following is known as the Queen of ‘Uttarakhand Hills’?
A Mussoorie
B Ranikhet
C Srinagar
D Badri Nath

Answer: Mussoorie
17 ‘Vishnugad Pipalkoti Hydro Electric Project’ (4 x 111 MW) is located on which river in Uttarakhand?
A Ganga
B Alaknanda
C Yamuna
D None of these

Answer: Alaknanda
18 From which year ‘Almora Akhbar’ published?
A 1871
B 1971
C 1771
D None

Answer: 1871
19 Who started the ‘Chipko Movement’ in Uttarakhand?
A Gaura Devi
B Sarala Behan
C Radha Bhatt
D Teelu Rauteli

Answer: Gaura Devi
20 Which of the following is not a Tribe of Uttarakhand?
A Naga
B Boksa
C Than
D None

Answer: Naga
Advertisement
Advertisement

Important EBooks for Competitive Exams

VIEW ALL